„Българското харакири“ е най-новата книга на демократа Панайот Ляков. В книгата са включени шестнадесет теми, които вълнуват всички ни. Те са интерпретирани от втора по завладяващ начин, който те кара да надникнеш отвъд ежедневието и да се взреш в грешките на битието, които вкупом допускаме и чрез които даваме шанс на политиката да си играе със съдбите ни. „Когато ти не се занимаваш с политика, политиката се занимава с теб“ казва Нийл Шустърман. Това е и основното послание на книгата на Панайот Ляков.

„У нас харакирито се извъшва с ракия.“ – пише Ляков в едно от есетата. Но далеч по-важно е това, че духовното робство на българите идва в резултат на пропуснатия Ренесанс. Той подробно разяснява в книгата си какви са последиците от това, които носим и днес.

Съвременните политици не са подготвени за ролята, която трябва да изпълняват в обществото, те са в голямата си част некомпетентни, а това води до девалвация на лидерството и ниския авторитет на партиите, смята Панайот Ляков. Това е и една от причините, поради които българският преход е с непредвидим финал. Младите хора предпочитат да напуснат България, вместо да се занимават с пренареждането на пасианса. Но именно те, ще бъдат хората, които завръщайки се след време ще сложат край на бутафорните ни опити да изградим нов тип общество.

Политическата ангажираност и всичко, което ще прочетете в „Българското харакири“ е причината Панайот Ляков да се кандидатира за общински съветник от Партия алианс – Българска демократична общност.

Книгата е издадена от „Беллопринт“, а заглавната ѝ страница е илюстрирана с малката пластика „Покаяние“ на проф. Стефан Лютаков.