Пазарджик е една от малкото общини в България, която успя да запази своите ансамбли, общинския детски комплекс, театъра, симфоничния оркестър и редица извънкласни форми за творческо развитие на подрастващите, заяви днес по време на пресконференция кандидат – кметът Тодор Попов. Във фокуса на днешната си среща с журналистите той постави темата „Образование и култура“. През изминалите дванадесет години това бяха сферите на непрекъснато развитие и възход, които днес дават своите плодове. Голяма част от нашите ансамбли са известни далеч зад пределите на страната ни.

Образованието винаги е бил мой основен приоритет, заяви днес Тодор Попов. Успяхме да обновим сградния фонд и материалната база на всички учебни и детски заведения. Благодарение на нашите усилия на образователната карта на страната през изминалия мандат се върна Спортното училище, което вече удвои броя на своите възпитаници. Може би община Пазарджик е единствената, в която са изградени нови читалищни сгради / Говедаре и Юнаците/, всички читалища са функциониращи и са увеличили дейността си заради дофинансирането  от общинската хазна.

Приоритет в следващия мандат за нас ще бъде развитието на дуалното обучение, тъй като общината е посредникът между бизнеса и образователното министерство, от което ще се изиска отварянето на нови специалности, за сметка на тези, които в момента не са атрактивни и не могат да осигурят работно място за завършващите.

Предстои създаването на летен амфитеатър в Зоната на здравето, където ще бъдат изнесени част от културните събития, които до момента се правеха на Острова. На дневен ред е основният ремонт на бившия Куклен театър и Младежкия дом. Предвижда се създаването на дигитален информационен център, с помощта на който хората ще могат да се запознават с предстоящите и актуалните събития в сферата на културата в общината, както и младежки център за неформално образование.

„Културен чек за отличници“ ще е привилегията, чрез която ще бъдат насърчавани да участват в културния живот децата на Пазарджик. Става дума за ежеседмична презентация на най-добрите ученици в различните културни области, като те ще получават ваучер на стойност от 150 лв., с който ще могат да пазаруват в местните книжарници, да си купят билети за театър или концерт в града. Носителите на този приз ще донесат преференции на своите родители, които пък ще получат данъчни облекчения в отдел Местни данъци и такси.

Вече са проведени разговори с медицинските университети в Пловдив и Варна и имаме уверението им за създаването на медицински колеж в града, който ще подготвя медицински сестри и медицински специалисти. Голяма част от студентите ще сключват предварителни договори за работа с големи болници, като по време на обучението ще получават стипендия, а след това ще бъдат задължени да работят определен брой години в съответното здравно заведение. Правят се проучвания и за възможността в града ни да бъде създаден и център за обучение на IT специалисти.

Ще продължи финансирането на книги на местни автори, както и безплатните концерти за любителите на симфонична музика.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!