Концерт на професорите от Националната музикална академия Ангел Станков /цигулка/ и Ростислав Йовчев /пиано/, ще се състои утре, 09.10.2019 г. /сряда/ от 18.30 часа в гр.Пазарджик, зала „Маестро Г. Атанасов“, при вход свободен. Концертът е част от културния афиш на Община Пазарджик. В програмата:

Проф. Ангел Станков

завършва Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.

Един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света. Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996. Заместник-ректор на НМА (1999-2008).

Гостувал в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол-Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, Операта-Ница и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, І награда и Златен медал на І международен конкурс за камерна музика в Осака’93.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.

Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция. Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори на палката. Дирижира първоначално камерни оркестри, между които оркестъра на НМУ “Любомир Пипков”, а в последните години се изявява и като симфоничен диригент. Правят впечатление концертите “Британска музика” – със съдействието на Британския съвет, представящ премиери на редица непознати у нас английски произведения, а така също крупният цикъл “Симфониите на Бетовен” (1999-2000) със съдействието на Европейската комисия, посветен на 230 години от рождението на Бетовен и 50 години от основаването на Европейския съюз, като ІХ симфония от Бетовен е излъчена по националната телевизия на 9 май 2000 – деня на Европа. Симфониите са записани директно и някои от тях са излъчени и по националното радио. Голям интерес буди дирижираният от Станков цикъл “Носители на І награди на международни конкурси от Балканските страни”, в който той помага на редица млади хора от Балканския регион в първите им крачки на големия концертен подиум.

Като диригент Ангел Станков гостува на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков.

Член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина”-Санкт Петербург, “Клостер Шонтал”-Германия, “Родолфо Липидер”-Гориция (Италия), “Карл Флеш”-Унгария, “П. Владигеров”, “Недялка Симеонова”.

Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджския биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”. През 2009 г. му е присъден “Орден на Британската империя”. “Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, но той притежава голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант.” (Лорд Йехуди Менухин).

Проф. д-р Ростислав Йовчев

е роден в София през 1961 г. Започва да учи пиано на 6 годишна възраст при Маргарита Хлебарова, след което завършва Средното Музикално училище “Л. Пипков” в класа на Людмила Стоянова. През 1984 г. завършва Българската Държавна Консерватория (днес Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров“) при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Лауреат на редица наши и международни конкурси:
1-ва награда на националния конкурс “Светослав Обретенов” – 1980 г.
3-та награда на международния конкурс в Салерно, Италия – 1981 г.
1-ва награда и наградата на СБК от националния конкурс “Карол Шимановски” – 1982 г.
3-та награда на Международния конкурс “Пилар Байона” – Испания – 1983 г.
Единствената награда от конкурса за най-добро изпълнение на испанска музика от курса в Сантяго де Компостела – 1984 г.
През учебната 1992/1993 г., пианистът прави специализация в Кралската Консерватория – Брюксел, по пиано /в областта на клавирния концерт/, камерна музика и съпровод на соловата песен.
Ростислав Йовчев активно концертира като солист и камерен изпълнител не само в България, но и в Германия, Белгия, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Хърватска, Кипър, Турция, Южна Корея, Тунис и др. Участва в най-престижни фестивали у нас и чужбина – “Салон на изкуствата”, ”Софийски музикални седмици”, „Варненско лято“, ”Надежди, таланти, майстори”, “Аполония” (България), ”Филармоника”, “Музикалният октомври в Картаген” /Тунис/ и др.
Осъществява майсторски класове в България /Созопол, Шумен и Плевен/, Корея /Сеул/, Румъния /Яш/, Турция /Анкара /, Триест /Италия/.
Има многобройни записи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени компакт-дискове: изпълнение на солови творби на Андрей Стоянов, в камерен ансамбъл с виолончелиста Венцислав Николов /за “Гега Ню”/, флейтистката Ина Георгиева и корейския кларинетист Йо Янгде, с турската виолистка Бедиз Канъклъ (творби на азербайджанската композиторка Хатира Джафер).
През 2002-2004 г., Ростислав Йовчев е преподавател по пиано във Висшия Музикален Институт – гр. Сус, реп. Тунис.
Бил е в клавирното жури на националните конкурси – “Св. Обретенов”, ”Класика и съвременост”, “Лист-Барток”, „Андрей Стоянов“, „Велики учители“ и конкурса за акомпанятори – Плевен.
В последните години, програмите на клавирните му рецитали са изцяло тематично посветени на определени автори и епохи.
Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби – „Вариации по валс на Диабели“ от Бетовен, Голяма Соната от Чайковски, Сюита “Иберия” от Ис. Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много български творби, сред които и Концерт за пиано и оркестър №4 от Панчо Владигеров.
През периода 2006-2008 г. пианистът изпълнява цикъла “Клавирните концерти на Л. В. Бетовен”, съпровождан от Шуменската филхармония. Така, той се нарежда сред малцината български пианисти, които са изпълнили тези творби интегрално на българска сцена.
Носител на “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци” в две категории – “Инструменталисти” и “Музикална критика” за 2011 г. През същата година получава и “Златна лира” на СБМТД.
През юни 2013 г., пианистът получава образователната и научна степен „Доктор“ с тема свързана с българската клавирна музика.
Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната Музикална Академия “проф. П. Владигеров” – София, а от май 2008 г. е ръководител-катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет.