Ще ви върна шест години назад когато Марин Кузев монтираше скулптурата на Димитър Казаков – Нерон на Моста на Лютата. Мислех си за вечното движение и вечния покой, точно в този момент на сливането на двете неща – скулптурата, която вечно ще стои на моста и водата, която винаги е движение, се роди идеята за люлките. – разказа Светозара Кузева при откриването на „Люлката на Пикасо“ днес в Пазарджик. Това е третото произведение от тази серия и то е създадено от творческия тандем Светозара и Марин Кузеви. Ето, какво още разказа Светозара:

Благодаря ви, че уважихте днешното събитие заяви скулпторът Марин Кузев. Това е работ, която както и останалите се старае да комуникира с посетителите на парка, да се слее с тяхното настроение. Хубаво е да кажем и това, че тези люлки са единствени в света. Никъде другаде няма такъв начин да се популяризир творчеството на тези огромни имена в изкуството и по този начин Пазарджик е първият град, който може да се похвали с подобни скулптури, които имат и реално прагматично приложение. В своето слово Марин Кузев подчерта и това, че един творец може да има десетки гениални идеи, но когато не намери човек, който да му помогне в тяхното реално осъществяване, те ще си останат само красиви проекти в ателието. Ето защо той горещо благодари от името на творците в Пазарджик, които в продължение на 12 години са виждали в лицето на Тодор Попов съмишленик и човек, който има сетивата да оцени смисъла на творчеството и неговата непреходност.

Ето, какво още заяви Марин Кузев:

Той подари на кмета Тодор Попов книгата „101 отбивки“, в която е презентиран целият пазарджишки парк в остров „Свобода“ и статията за него започва с уникалните люлки. Посвещението от Светозара и Марин Кузеви гласи: „На г-н Тодор Попов, който отдавна е извън границите на политиката.“ Надявам се повечето хора да са го видели и усетили, заяви Светозара.

Кметът Тодор Попов благодари на присъстващите, че са си отделили от времето, за да дойдат в съботния ден и да станат съпричастни към събитието. Той каза, че Пазарджик е номер едно в много неща, в иновативната идея с люлките, със спечелената снощи Суперкупа по волейбол, а скоро и в други аспекти на социалната и културната сфера. Благодарение на хора като сем. Кузеви островът се е превърнал в желано място за отдих и развлечения, което буди възхищението на всеки дошъл в нашия град.

Чуйте:

Първите които пробваха люлката бяха семейство Кузеви и кметът Тодор Попов. А след тях се нареди опашка от желаещи да си направят фотосесия с новата придобивка в парка.

Ето как видя днешния ден майсторът на обектива Никола Колев.