1 927 момичета и жени от региона са преминали преглед с  мобилния ехограф с видео принтер, собственост на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания – Пазарджик, а модерната техника е стъпила в 50 населени места в областта, или с 10 повече от миналогодишната кампания. Това разказа днес управителят на Онкоцентъра в Пазарджик и председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели“ Мария Чергарова по време на официалното откриване на 18-тата кампания за борба с рака на гърдата. Вече стана традиция в нашия град ежегодно да отдаваме нужното внимание на борбата с едно от най-коварните заболявания на нашето съвремие. Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани – не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг. Статистиката сочи, че 10 хиляди са хората в областта, които живеят с диагнозата рак. 917 са новооткритите случаи през 2018-та година.

И тази година, за 14-ти пореден път кампанията в Пазарджик е под патронажа на кмета на общината Тодор Попов, който единствен откликна на призива и прегърна идеята още докато беше председател на Общинския съвет в Пазарджик и от 2005 година до днес неотлъчно подпомага местното „Сдружение за онкоболни и приятели“. „Благодаря за подкрепата 14 поредни години на г-н Тодор Попов! За подадената ръка, за това, че както сме си казвали и на шега: „Остаряхме с тези кампании”, но не се спряхме! Подадената от него ръка даде голям тласък на дейността ни и остави силен отпечатък за скрининга в Пазарджишко“, заяви на церемонията днес Мария Чергарова и допълни „Както са ми казвали не веднъж председатели на други сдружения в България, над 130 на брой, за такъв кмет може само да мечтаем. Разбирам ги, защото при предишните двама кметове аз също не намерих подкрепа за каузата ми. Благодаря на господин Попов за това, че повярва в нас, отдаде ни помещение за ползване за срок от 10 години, създадохме съвместно с местната и държавната власт ЦСРИ на лица с онкологични заболявания с делегиран бюджет и продължаваме заедно ръка за ръка!„

Ето защо днес преди обед в небето над Пазарджик полетяха 14 розови балона, символ на 14-те години, в които кампанията е с подкрепата на Тодор Попов. „ Радвам се, че имам възможност вече толкова години да покажа съпричастност към хората, които живеят с този проблем и в същото време да се заредя позитивно със старта на кампанията. Това каза пред събралото се множество Тодор Попов и допълни – Навременната грижа и подкрепа е много важна и аз съм горд, че вече толкова години съм част от това!

Всички гости по традиция бяха закичени със символа на кампанията – розовата панделка и получиха за спомен късметче, изработено от потребителите на ЦСРИ в часовете по трудотерапия. Приятелите на Сдружението получиха персонални подаръци, а част от потребителите – рожденици и именници през октомври бяха изненадани с албуми със снимки, запечатили социалния им живот в центъра. Танцьорите от АНПТ Пазарджик развеселиха гостите, а д-р Томова – началник на II-ро химиторепевтично отделение в Комплексен онкологичен център Пловдив по традиция проведе образователна инициатива с презентации на тема:  „Лечение на гастроинтестиналните проблеми в онкологията“. Признание за дейността на местното сдружение днес бе присъствието и на заместник-министъра на МТСП д-р Султанка Петрова, която сподели, че  изпитва уважение и почит към хората, които живеят с диагнозата, а към организаторите на инициативата поднесе своите приветствия. Тези хора са хора с големи сърца и е нужна много работа, за да достигна до всеки, който има нужда от подкрепа.

По повод старта на кампанията поздравителен  адрес изпрати и президентът на РБ Румен Радев.

Целта на кампанията е да подсети жените да направят своя профилактичен преглед. До края на месеца хирургът д-р Прокопи Копев ще преглежда безплатно в Онкоцентъра по предварителен график. По график ще преглеждат и останалите специалисти – д-р Благова, д-р Методиева и д-р д-р Досева. Интересът тази година е огромен и макар, че часовете при четиримата специалисти в Онкоцентъра вече са почти заети, жените могат да направят своя преглед и на друго място, при други лекари. Важното е да отделят време за собственото си здраве – категорична е Мария Чергарова. Всички гости и приятели на Сдружението днес духнаха заедно свещичките на празничната торта с формата на розова панделка – символ на кампанията.