Според изследване, направено в София през 1979 г., новородените момичета се кръщават най-често Мариана, Десислава, Маргарита, Румяна, Валентина, Антоанета, Иванка, Росица, Виолета. Предпочитаните имена за момчетата пък са били Иван, Георги, Димитър, Никола, Румен, Петър, Валентин, Владимир, Александър, Красимир.

Няма съмнение, че „класацията“ вече е претърпяла съществени промени, по отношение на дамските имена, но не и за вездесъщия Георги.

Виктория и Георги са най-желаните имена за новородени в България през 2018 г. сочи справка на Националния статистически институт. От началото на 21-ви век наред с традиционните за България все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят – Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София.

От 2007 г. до 2015 г. Георги е на първо място в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. отстъпва пред Александър, което е най-често срещаното име и през 2017 г., но през 2018 г. Георги отново застава начело. От 2007 г. досега Виктория води първенството сред женските имена, като челната тройка се запазва вече четвърта година.

Едни от най-често срещаните 10 имена на момичета през 2008 г. – Теодора и Гергана, през 2018 г. са изместени от София и Дария, които са били съответно на 20-о и 48-мо място преди 10 години.

Най-известното пазарджишко бебе засега си остава Николай, който се роди на борда на самолет на Луфтханза през 2017 г. , припомнете си историята – ТУК

Към древния девиз „Познай себе си“ може би трябва да добавим: „Познай своето име“. В древността хората са придавали на имената доста по-голямо значение, отколкото сега. Името се смятало за важна съставна част от човека. Смисълът на името отнасяли към човешката същност. Вярвали, че името управлява съдбата на човека. Подходящо избраното име ставало извор на сили и успех за човека. Даването на име на детето винаги се е смятал за творчески акт, чрез него се предричало човешкото АЗ, призовавала се благодат за детето.

На някои места избягват да кръщават на умрял човек, другаде пък се смятали задължени да подновят името на умряло братче или сестриче, на умрял неженен вуйчо или леля, особено ако вуйчото е загинал на война. Ако майката овдовее преди раждането, по традиция кръщават детето на умрелия му баща, когато детето се роди на голям църковен или народен празник, по някои места дори съчиняват име, което да напомня празника.