„Най-важното е учителите да провокират интереса на учениците към съответната учебна дисциплина, която преподават. Това може да стане само ако сте по-креативни и иновативни“. – заяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев, който дойде на среща с преподавателите от Пазарджик във връзка с предстоящите промени в системата на образованието.

Срещата се състоя в конферентната зала на Гранд – хотел „Хебър“, която се пукаше по шевовете от учители и училищни директори. Домакин на събитието бе шефката на РУО на МОН – Валентина Кайтазова, която е и кандидат за общински съветник от ГЕРБ. На срещата присъства и областният координатор на управляващата партия и също катдидат за общински съветник – Найден Шопов, както и кандидат – кметът на ГЕРБ – инж. Иван Панайотов. Валентина Кайтазова благодари на министър Вълчев за ангажираността му към въпросите, които поставят нейните колеги от цялата община, а те са свързани с предстоящите нововъведения в обрадователната система.

„Формалният подход не работи през ХХI век, подчерта министър Вълчев, той заяви, че всички преподаватели са длъжни да се обучават през целия си трудов стаж, като всяка тяхна иновация ще получи и подобаваща подкрепа от страна на ръководството на училището, Регионалното управление на образованието и Министерството. Мисли се за учредяването на награда за креативните преподаватели, като основната цел на приза е да стимулира най-добрите предложения излезнали от средата на българските преподаватели. Всички учители сте краетивни, всички се стараете, но е важно онези от вас, които наистина предагат нещо ново и работещо да могат да бъдат стимулирани.“

Кризата за учители ще продължи да се задълбочава, като тя касае най-вече децата от уязвимите групи.

Освен това поне 50% от предстоящите в системата обучения ще бъдат под формата на обмяна на опит. Важна за учителите е и връзката със семействата на децата от уязвимите групи и разбира се, останалите деца. Това е прекият път те да бъдат върнати в класните стаи. „Механизмът за обхват на деца и ученици в образователната система, който направихме действа. Благодарение на работата на екипите за две години върнахме близо 44 хиляди деца в училище“.

В следващите десет години в учителската професия ще продължи да има недостиг на кадри, като това засяга и други сфери на дейност, тъй като става дума за недостиг на средни и висши технически кадри, които и в момента са и сред най-търсените. Не е ясно как ще се излезе от тази криза при положение, че от 50000 зрелостници през тази година едва 2000 са положили матура по математика. Апелът на министър Вълчев към пазарджишките учители бе да насочват децата към техническите специалности, където те несъмнено ще могат да се реализират в бъдеще.

Важно е да насърчаваме повече деца да се включат в професионалното образование, за да посрещнем очаквания недостиг на пазара на труда в редица области. Стимулираме децата чрез допълнителни стипендии и увеличихме приема в системата на професионалното образование от 48 на 56 процента. „Дуалната система на обучение е много актуална. Тя дава умения, които учениците могат да прилагат в реална работна среда и да са конкурентни на пазара на труда“ каза още министърът. „Затова МОН се стреми към партньорства с повече работодатели, които да се включат в дуалната форма на обучение.“ – каза министър Вълчев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!