След като на 10 юли Министерският съвет предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за награждаване на Атанас Голомеев с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на спорта, утре предстои връчването на държавното отличе. Това ще се случи в 14 ч. в Гербовата зала на Президентството. Също утре още петима души ще получат орден за приноса си в своята област – писателят Владимир Зарев, с орден „Стара планина“, акад. Чавдар Руменин с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за приноса му в областта на науката. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие ще бъде награден акад. проф. дмн Владимир Овчаров за значимите му заслуги за развитието на медицинската наука и образование в България. За заслуги в областта на образованието и науката президентът Румен Радев ще награди акад. Ангел Гълъбов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен. Посмъртно с медал „За заслуга“ ще бъде отличен треньорът по борба Христо Мирянов за приноса му в областта на спорта.

Атанас Голомеев е български баскетболист, пример за младото поколение спортисти и любимец на публиката по целия свят. Започва спортната си кариера в баскетболен клуб „Спартак“, по време на следването си играе за „Академик“, а след това в „ЦСКА Червено знаме“ и „Левски Спартак“. Печели 9 шампионски титли от републикански първенства. На европейското първенство за юноши в Италия през 1965 г. е удостоен с приза „Най-добър реализатор“.

Първото си участие в националния отбор записва на 17-годишна възраст, където играе в периода 1965-1981 г. В отбора е неоспорим лидер и капитан. В периода 1991- 1993 е председател на Българската федерация по баскетбол.

По време на спортната си кариера участва в 5 европейски шампионата за мъже. Получава отличието „Най-добър реализатор“ на европейските шампионати за мъже в Испания през 1973 г. и в Югославия през 1975 г. На три европейски първенства е включен в символичната идеална петорка на континента.

Обявен е и за „Най-добър реализатор“ на проведената през 1967 г. Световна купа в Богота, Колумбия.

Атанас Голомеев допринася за славата на българския баскетбол и по време на следването си в Канада. През 1969 г. е обявен за спортист на годината на Монреал и Университета „Макгил“, като през 2013 г. е включен в „Залата на славата“ на университета.

Международната федерация по баскетбол (ФИБА) го нарежда между първите петдесет баскетболисти в света за ХХ-ти век. От 2015 г. Голомеев е част от легендите на Купата на европейските шампиони.

Атанас Голомеев получи изключително признание през 2019 г. При официалното откриване на Световното първенство по баскетбол на 30 август в Пекин, Китай, ФИБА официално обяви, че ще бъде включен в баскетболната „Зала на славата“.