До изборите има само десет дни. Късно е вече да казвам – след изборите животът пак продължава. Не само защото прекрасно го знаете, а защото обидите вече са изречени. Това, което ме провокира бе взривът наречен „Пазарджик е супер як“. Изненадах се от жлъчта, която заля фейсбук.

Всички скочиха да плюят, някои дори без да изгледат клипчето. Кои са хората, които ще видите в него? Казвам за тези, които първо плюха, а после може и да са се трогнали да го видят.

Вътре, мили хора, са заснети вашите и нашите деца. Аз не съм майка на нито едно от тях, но ги възприемам като свои деца. Особено Дара Стоянова. Това е име, за което тепърва ще се говори в Пазарджик и с нея ще се гордее България.

Знаете всичко за Дара, как започна, как превзе екрана в „България търси талант“, колко много медали има зад гърба си, в нейната крехка възраст. За това трябва да благодарим, горещо да благодарим, на нейното семейство, което я подкрепя непрекъснато и ѝ дава шанс да върви напред.

Трябва да благодарим на самата Дара, защото малко деца на тази възраст имат търпението и упоритостта да тренират ежедневно. Да го правят с хъс за победа. Но трябва да благодарим и на общината, която с вашите и моите пари прави всичко възможно Дара да отиде на състезание, да има изключителния треньор в лицето на Величка Петкова, да ѝосигури необходимото, за да може да постига победа след победа. Това напразно похарчени пари ли са?

Трябва да благодарим на семейство Кузеви, защото в своята област също правят чудеса. Тяхната школа създава отличници. Изобщо не се шегувам. Дете, което не е влязло във ВУЗ или художествено училище и е вземало уроци по рисуване при тях – няма. Извън това те намират време и за проекти като скулптурата на Моста на Лютата на Димитър Казаков – Нерон и Люлките на Острова. Това напразно похарчени пари ли са? Ваши и мои. Кой от вас не е водил свои приятели от други градове, за да видят парка? Мой братовчед, който живее в Париж и работи в Сорбоната, беше възхитен. Роден е във Велинград. Не беше идвал в Пазарджик повече от тридесет години. Когато видя града беше възхитен. Той се нарича Спас Содев. Наистина ли смятате, че тези пари, за този парк, са прахосани?

Кой от публиката на ВК „Хебър“ не е „супер як“, кой от хората, които продават на пазара не е „супер як“, кой от танцуващите или творящи млади хора не е „супер як“? Всичко, което видяхте в клипа е Пазарджик. Такъв, какъвто го виждате всеки ден. С неговите улици, площади и мостове.

И точно за мостовете исках да напиша, те са това, което ни липсва, за да стигаме по-лесно едни до други. „Жабешки“, „Маришки“, „Атлантик“ – няма никакво значение как ще ги наречете. Ползвайте поне построените, за да стигнете до една наистина не лоша идея.

Грозно беше да обяснявате, че не искате „Пазарджик да е супер як“. И аз искам да ходя по асфалтирани улици, но искам и Пазарджик да е супер як. И всъщност можем да имаме и двете.

И ако злобата и ожесточението ни бяха по-култивирани може би щяхме поне да се изслушваме, а не едновременно да крещим и да се поливаме с нечистотии. Отлично разбирам реакциите на политическите опоненти на Попов. Единственият смислен коментар, който видях днес беше на Велина Георгиева – Петкова.

По време на предизборна кампания – никой не е в миманса. Но всички трябва да останем в нормално състояние на духа. До изборите има само още десет дни.