Тази вечер официално ще бъдат отбелязани 140 години от основаването на пазарджишкия Окръжен съд. Кръглата годишнина ще бъде отпразнувана с класически концерт в зала „Маестро Георги Атанасов“. Местните магистрати и техните гости ще се насладят на симфоничен концерт под диригентството на маестро Григор Паликаров. Гост солист ще е родената в Пазарджик Гергана Русекова. Известният мецосопран ще изпълни увертюри и арии от Джакомо Росини, Джузепе Верди, Чайковски, Петко Стайнов и Георги Златев – Черкин.

Историческата справка сочи, че съдебната организация у нас се въвежда през 1879 година с „Временните правила“, които остават в сила до издаването на първия „Закон за устройство на съдилищата в България от 25.05.1880 година. След приемането на закона е възприета триинстанционна структура на съдебната система, подобна на сега действащата, която е включвала като първа инстанция мирови или окръжни съдилища, като втора инстанция – окръжни или апелативни съдилища и като касационна инстанция – Върховен касационен съд.

Територията на страната ни е била разделена на 31  съдебни окръга. Съдът в Пазарджик е създаден през 1879 година с името „Татар-Пазарджишки Окръжен съд“ и съществува като самостоятелен съд до 1934 година. Наименованието „Окръжен съд – град Пазарджик“, което носи и до момента институцията носи от 06.04.1959 година. Днес окръжните съдилища в България са 28 на брой и са разположени в областните центрове. Пазарджишкият Окръжен съд е един от тях. В състава му влизат районните съдилища Пазарджик Пещера, Велинград и Панагюрище. Днешната съдебна палата е построена преди 80 години. Началото е поставено с указ №415 на цар Борис III през 1935 година.

 

Историята на сградата на Окръжен съд вижте – ТУК