Частен съдебен изпълнител e продал имоти на стойност около пет милиона лева на ОББ, общо петте обекта са вече бивша собственост на Благо Солов, който е кандидат за кмет на Пазарджик. От месец насам в града се шушука, че бизнесменът вече няма нищо свое в Пазарджик. Първоначално се разчу, че след продажбата му в бившия му магазин на ул. „Цар Шишман“ ще се открива ресторант, но към момента помещението по-скоро прилича на отделение за хемодиализа.

В другия голям магазин на „Явор“ на бул. „България“ и бивш първи предизборен щаб на другия кандидат за кмет Тодор Попов, сега се помещава магазин за дрехи, обувки и чанти.

По изпълнително дело на вписания в Камарата под номер 882 ЧСИ Георги Тарльовски по време на последния проведен търг, през август тази година, са продадени пет обекта собственост на „Тракийска мебел“ ЕООД, която от своя страна, е собственост на „Мараш – Финансова група“ ООД, чийто създател и собственик пък е  Благо Солов. Според данните от имотния регистър купувач на всички обекти е Обединена българска банка, в която най-вероятно срещу кредит са били ипотекирани въпросните имоти.

В Имотния регистър са отразени и продажбите извършени на публична продан на една от най-знаковите за бизнеса на Благо Солов сгради – магазинът на ул. „Димчо Дебелянов“ №50 – Мебелна къща „Явор“ с площ от 4158 кв.м. и дворното място под него, в размер на 11 дка.

На пангара е бил предложен и кафе аперитивът с големина от 124 кв.м. Складовите бази към него също са минали през търга. Масивен магазин за промишлени стоки на „Г.Бенковски“ 14, магазинът на „Георги Бенковски“14-16 – 240 кв.м. , както и намиращият се отсраща масивен магазин на „Г.Бенковски“ 17. Също така в този търг е минала и продажбата на складовата база на ул. „Христо Касапвелев“, която е с големина от около 4 дка, както и парцелът под нея в размер на около седем декара.

„Мараш – Финансова група“ ООД е собственик на марката „Явор“ и е регистрирана през 2008 г. Тя постепенно започва да се рои и става собственик на още дузина фирми, които са пръснати в цялата страна, като Перник, София, Бургас, Несебър, Хасково и Варна. Като управител на някои от фирмите е вписана Емина Шаревич, на една от тях Йована Анделич, а на повечето Благо Солов. Емина Шаревич е управител и на фирмата – майка „Мараш – Финансова група“ ООД. В него съдружници са Благо Солов и Станислав Николов, а капиталът на регистрираното на 11 януари 2008 г. е в размер на 10 000 лв.

От създаването си през 1992 год. „Мебели Явор“ се занимава само с внос и продажби на едро и дребно на мебели и обзавеждане. Тя се рекламира като собственик на повече от 16 000 кв.м. търговски и складови площи в Пазарджик и най-голямата фирма за внос и продажба на мебели и обзавеждане в България. Днес по ирония на съдбата кандидат – кметът Благо Солов е устроил предизборния си щаб на бул. „Г.Бенковски“ в единия от магазините, купен от ОББ на търг от частен съдия изпълнител.

Ето какво написа в социалната мрежа г-н Солов на 8 октомври:

„Вярвам, че всеки трябва да влезе в тази надпревара с открити карти.
За да няма никакви спекулации по темата, честно и без притеснение, обявявам публично доходите си през последните години:

2016 год. – 190 405 лв.
2017 год. – 566 645 лв.
2018 год. – 971 694 лв.

Доходите ми са напълно законни, отговарят на стандарта ми на живот, за тях са подадени данъчни декларации и са платени всички данъци .

Надявам се и другите кандидати за кметове на Пазарджик да последват примера ми и да покажат, че доходите им отговарят на стандарта им на живот, както и че са успели хора, с мениджърски умения, които искат да управляват общината, за да дават, а не да вземат!“

Защо тогава не е платил дълга си към ОББ, та се наложило да продават имотите му на търг?