„Съединението на двете Кореи“ е постановка, която може и да не ви хареса, но със сигурност няма да ви остави безразлични. Снощи, в камерната зала на ДКТ „Константин Величков“ се състоя нейното дванадесето представление. Спектакълът няма нищо общо с политиката, а защо е озаглавен така, ще научите само ако го гледате. Първото ми впечатление е, че театърът ни преживява своеобразен Ренесанс. Без грам фалш, съвсем естествено, куклени и драматични актьори създават синергия от взаимно допълващи се нюанси, за да видите една завършена и много дълбока картина пресъздаваща анатомичнните подробности на любовта.

Текстът е на френския драматург и режисьор Жоел Помра. А тази постановка, по този текст, е първата в България. Как текстът идва в Пазарджик? Благодарение на дъщерята на оперетната звезда от нашия град Христо Зъзрев. Лиляна Зъзрева от години живее в Париж  и след като гледат постановката във френската столица, тя се обажда на свои приятели в Пазарджик, за да сподели впечатленията си от нея. Възторгът ѝ е толкова силен, че тя предизвиква любопитството на режисьора Гаро Ашикян. Така оригиналният френски сценарий пристига в града ни и е преведен блестящо от Иван Георгиев, за да стигне до зрителите.

Така на сцената се озоват шестнадесет актьори от трупата на ДКТ „Константин Величков“ и Стоян Алексиев. Постановката е изпипана във всеки детайл на тринадесетте етюда, актьорите Нели Сиракова, Ралица Стоянова, Детелина Стойчева, Александър Пасков, Стиляна Маркова, Тодор Кайков, Радост Кожухарова, Георги Керменски, Илияна Лазарова, Елена Замяркова, Ива Огнянова, Тодор Танчев, Виктория Христова, Иля Пепеланов са великолепни в превъплъщенията си, които като водопад ви засипват с размисли, провокирани от абсолютно ежедневни и банални фрази. Разбирате, че и вие сте ги произнасяли, но тогава те не са ви звучали толкова истински или просто сте ги подминали след поредното „Това са глупости“.

В продължение на два часа и половина, пред очите ви ще преминат много видове любов или по-точно това, което не виждаме и не осмисляме от любовта. Ако очаквате да видите стандартен спектакъл, ще се излъжете. Тук няма главен герой, всъщност главният герой е любовта.

Всички знаем колко различни са представите ни за това най- желано човешко чувство, Жоел Помра ни поставя в ролята на безпристрастен съдник, който може да оцени, какво не е любов. В същото време ни изпраща посланието, че в многоликата мозайка от образи, всеки може да види отношения, на които е ежедневен свидетел. И в крайна сметка да се запита:

Аз знам ли какво е любов? И как да я опазя завинаги?

Жоел Помра е роден през 1963 г. и прави фурор със своите текстове и режисьорски умения, неговата трупа не разполага със собствен театър. Пътуващите актьори обаче успяват да взривят публиката на Авиньонския фестивал през 2006 г., когато три от представленията им са отличени много високо. „Съединението на двете Кореи“ се играе в много европейски театри, тектът е създаден още през 2016 г. , но продължава да набира почитатели, заради вечната тема.