Старши инспектор Димитър Табаков – началник на група в сектор „Пътна полиция“ Пазарджик, представи по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението данни за броя на пътнотранспортните произшествия през последното тримесечие и от началото на годината в региона, съобщиха от Областна администрация.

От началото на годината в област Пазарджик са регистрирани 566 пътни произшествия като 177 от тях са тежки с 16 загинали. Отчита се намаляване на тежките катастрофи, но броят на загиналите е по-голям. През последните три месеца от 2019 година катастрофите са 234, от тях 76 тежки с 8 загинали и 107 ранени.

При 90% от случаите основната причина за произшествията на пътя са превишена скорост и отнемане на предимство. 93% от катастрофите са по вина на водачите на автомобили, а едни от най-тежките произшествия през последните 3 месеца са с пешеходци. Отчетено бе също, че най-голям брой пострадали на пътя са от инциденти, станали на второкласна пътна мрежа, а 53% от тях са на територията на община Пазарджик. ОТ „Пътна полиция“ извършват контрол за спазване на правилата за движение, като от началото на годината са съставени  3689 акта и 13 497 фиша.

Работата си във връзка с пътната безопасност отчете и Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. За периода пожарникарите са участвали в 51 случая, за което са ангажирани 182 служители. Началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация” – Пазарджик Георги Георгиев докладва за извършените проверки от началото на годината на: автобуси извършващи обществен превоз 70 бр., автобуси, извършващи превоз за собствена сметка – 27 бр., товарни автомобили, извършващи обществен превоз – 74 бр., товарни автомобили с чужда регистрация 2 бр., леки таксиметрови автомобили – 276 бр. Извършени са и 25 бр. съвместни проверки със служители на ОДМВР Пазарджик и 2 бр. проверки с НАП. От началото на годината са съставени 161 бр. АУАН и са издадени 145 бр. наказателни постановления.