Кампания за безплатна кастрация на бездомни кучета се провежда в Пазарджик, съобщи Радио „Фокус“ – Пазарджик, позовавайки се на информация от природозащитната организация PAW-Pazardjik.

Акцията се провежда съвместно с община Пазарджик и местната ветеринарна клиника „Вет Валей“.  Включването в кампанията е напълно безплатно за бездомни кучета. Призовават се гражданите на областния град да проявят отговорност и да кастрират бездомните животни в близост до жилищните сгради, парковете и улиците, където живея, за да се намали популацията на безпризорните животни. Според природозащитниците, това е единственият цивилизован начин за справяне с проблема. Хората, които нямат възможност сами да заведат животните до ветеринарната клиника, където се извършват кастрациите, могат да се свържат чрез социалните мрежи с организацията PAW-Pazardjik за съдействие. След кастрацията четириногите ще бъдат и обезпаразитени и ще им бъде поставена ушна марка.

От PAW-Pazardjik припомнят, че домашните любимци и бездомните животни се кастрират не само за да няма нежелани раждания, а и за да се предпазят от множество заболявания. Доказано е, че кастрираните животни живеят с около 1,5-3 г. повече от некастираните. Чрез кастрация избягвате така характерното при разгонване агресивно поведение, сбивания между мъжки кучета за женска, изгубване, блъскане от кола, поради избягало животно. Животните не страдат от загуба на половата си идентичност, те не мислят като нас и не чувстват дискомфорт от невъзможността си да създават потомство.