Две проучвания, на два партийни щаба, бяха оповестени в рамките на предизборната кампания, която приключва утре.

Първо с участие на предстоящ балотаж се похвалиха от щаба на коалиция „БСП за България“. Според тяхното изследване направено незнайно от кого кандидатът за кмет Благо Солов ще се яви на балотаж срещу сегашния кмет и претендент за четвърти мандат Тодор Попов, а кандидатът на ГЕРБ остава доста зад двамата.

Днес ГЕРБ се хвали със същото – участие на балотаж, този път автор на проучването е социологическа агенция „Медиана“ и то е оповестено на сайта на вестник „24 часа“. Но е обозначено като платен материал, а не като проучване поръчано от самия вестник. Според екипа на Кънчо Стойчев балотажът щял да бъде между кандидат – кмета на ГЕРБ – Иван Панайотов и Тодор Попов.

Но въпреки, че ще има втори тур, съветниците на ГЕРБ щели да бъдат повече от съветниците, които ще вкара коалиция „Новото време“. Очевидно е, че част от хората, които ще гласуват за съветници на ГЕРБ няма да подкрепят кандидатурата на Иван Панайотов за кмет. Защото в противен случай, той би трябвало да има по-добър резултат на първи тур от Тодор Попов, който пък няма да има и наполовина от съветниците, които е имал през предишния си мандат?

Според анкетираните 462-ма души, 45% искат нов кмет, но иначе 30,2% ще гласуват за Тодор Попов?

Нещо или не е дообяснено в това проучване или то е стъкмено, така че да устройва поръчителите на проучването. Или ни подготвят за осъществяването на манипулации по време на самите избори?

Истината ще блесне в неделя. Тогава ще стане ясно кой отива на балотаж, ще има ли балотаж и кой какви съветници ще има в бъдещия общински съвет.