Анализ на резултатите от изборния ден сочи, че кандидат – кметът Тодор Попов има по-малко спечелени гласове от тези на опонента си в балотажа Благо Солов, само в четири от общо 98 градски секции. Във всички останали 193 места за гласуване и в селата, и в града, Тодор Попов има значителен превес. За него са дали вота си общо 18 568 души от цялата община, като в града той печели 8 057 гласа, което прави с повече от 2942 гласа пред основния му конкурент Благо Солов, привлякъл на своя страна 5115 избиратели.

Де факто разликата между силите на опонентите е очевидна и тя е в полза на борещия се за нов мандат претендент. В секция „№8 в училище „Проф. Иван Батаклиев“, Благо Солов води с двадесет гласа, в секция №11 в Клуб на инвалидите в България, ул.”Ал.Стамболийски”, с един глас, секция №28 в VІІ ОУ” Христо Ботев”,  с шест, секция № 80 в СОУ “Георги Брегов” – Солов реализира превес от десет гласа. Казано по друг начин от тези четири секции Благо Солов е спечелил общо 37 гласа.

Още по-осезаеми са разликите в гласуването за общински съветници, където местна коалиция Новото време спечели четиринадесет мандата за новия градски парламент, срещу седем, реализирани от коалиция „БСП за България“ , която излъчи за кандидат – кмет Благо Солов. Може би точно по тази причина в един от столичните вестници, той бе титулуван като „социалист“.

В неделя предстои да видим развръзката от балотажа, като все още не е ясно кои от останалите политически партии и коалиции ще подкрепят двамата претенденти. Пред твърдото ядро на ГЕРБ стои дилемата дали да заложат на Благо Солов, който в същност е представител на основния им национален политически противник БСП, или да насочат своите избиратели към Тодор Попов, който пък успя да детронира за пореден път кандидатурата на техния избраник.

Все още нито един от останалите участници в изборите не е дал ясна индикация, че ще подкрепи единия или другия участник в балотажа. Безспорна изненада в изборите се оказа появата на Арлин Антонов, който успя да измъкне изпод ръцете на Атака и Евророма мандатите, които те притежаваха до момента. От деветте процента на Антонов пострадаха и АБВ, които със сигурност щяха да имат поне още един съветник, ако в изборите не присъстваше ексшефът на баретите.