Меркурий ще премине днес пред Слънцето, а космическото явление ще може да се наблюдава на много места по света, съобщи БТА. В продължение на пет часа и половина планетата ще бъде видим в източните щати на САЩ, в Канада, както и в Централна и Южна Америка. В Европа и Африка ще може да се види само част от явлението, докато в Азия и Австралия няма да може да се види нищо.

Меркурий преминавания пред Слънцето около 13-14 пъти за един век. Следващото такова събитие е предвидено за 2032 година. Малката планета обикаля около Слънцето веднъж на всеки 88 дни, но да се види пред него от земна гледна точка е много по-рядко събитие.

За да бъде видяна планетата, ще бъдат нужни специални предпазни средства за очите. За препоръчване са бинокли и телескопи със слънчеви филтри. Миниатюрният Меркурий ще бъде трудно забележим с невъоръжено око, като се има предвид неговият диаметър от 4800 км, и този на Слънцето – 1.4 млн. километра.

Явлението ще започне в 14:35 ч. българско време и ще продължи повече от пет часа, докато Меркурий преминава от едната страна на слънцето към другата.

Как това се е случило през 2016 г. , видеото е качено от НАСА вижте – ТУК

Пиер Гасенди успешно извършва първото наблюдение на транзита на Меркурий на 7 ноември 1631 г.

Венера транзитира пред Слънцето два пъти в 21-ви век – през 2004 г. и отново през 2012 г. Венера няма да има транзит на Слънцето повече през този век, а чак през 2117 г., но транзитите на Меркурий са много по-чести.

Въпреки че е много по-често срещан от транзитите на Венера, транзитът на Меркурий се случва само 14 пъти през 21 век (2001 до 2100).

Транзитите на Меркурий в съвременната епоха винаги се случват или през май, или през ноември.

Последните четири бяха през 1999 г. (15 ноември), 2003 г. (7 май), 2006 г. (8 ноември) и 2016 г. (9 май). Ще трябва да изчакаме още 13 години за следващия, до 13 ноември 2032 г.

Само планетите Меркурий и Венера – минават пред слънчевия диск, ако гледаме от Земята. Ако Меркурий обикаляше около Слънцето в същата равнина като Земята, всяка календарна година би имало три до четири транзита на Меркурий.

Орбиталната равнина на Меркурий обаче е наклонена на 7 градуса спрямо еклиптиката (орбитална равнина на Земята). Това означава, че Меркурий е между Земята и Слънцето на всеки четири или повече месеца, Меркурий обикновено се измества на север или юг от слънчевия диск и транзитът на Меркурий е доста рядък.

Как може да наблюдаваме транзита на Меркурий

При ясно небе слънцето разбира се е видимо, но Меркурий е по-труден за наблюдение. Планетата е с диаметър 4 879 км и е далеч от Земята. Меркурий по време на транзита се вписва 194 пъти по централната линия на слънцето от наша гледна точка. Това означава, че Меркурий е твърде малък, за да се види с очила за затъмнение.

Ако имате специален слънчев телескопн или телескоп, оборудван с филтър за бяла светлина за наблюдение на Слънцето, нямате проблем.