Официално от вчера започна работа новото общинско ръководство. В присъствието на областния управител Стефан Мирев, кметът на Община Пазарджик Тодор Попов, общинските съветници и кметовете на кметства в общината положиха клетва.

„Вярвам, че ще оправдаете доверието на хората, гласували за вас и, че ще се вслушвате в гласа на жителите на Пазарджик и Общината“, каза в приветствието си Областният управител Стефан Мирев. Той допълни, че Община Пазарджик е най-голямата община в Пазарджишка област, бенефициент на множество проекти, реализацията на които е от значение за много хора. В тази връзка губернаторът подари на Тодор Попов писалка, с която да подписва новите, успешни проекти, с които да продължи преобразяването на Пазарджик. От своя страна кметът Попов увери, че с опита, който има натрупан в местното самоуправление ще продължи да работи усилено за развитието на нашата община.

Тодор Попов остава в историята на града ни, като най-дълго управлявалият градоначалник на Пазарджик след Освобождението. От общо 60 кметове, някои от които управлявали едва по няколко месеца, Тодор Попов печели доверието на избирателите за четвърти път и ще остане начело на Пазарджик 16 години.

По традиция първото заседание на местния парламент бе водено от доайена на Общинския съвет. За пореден мандат това е небезизвестния адвокат Хари Харалампиев. С тайно гласуване по време на днешното заседание за председател на Общинския съвет в следващите четири години беше избран отново той. Адвокат Хари Харалампиев от МК „Новото време“ получи подкрепата на 22-ма от общо 41 съветници и ще ръководи местния парламент за трети/четвърти пореден мандат. Адвокат Харалампиев е заместник-председател на Висшия адвокатски съвет, член е на Съюза на писателите, автор на няколко книги. Другият кандидат – представителката на коалицията ГЕРБ – СДС – Малина Златева получи гласовете на 18 от съветниците. (и една празна бюлетина!)

В мандат 2019-2023 местният парламент има 14 представители на местната коалиция Новото време, коалицията ГЕРБ – СДС е представена от деветима съветници, БСП за България – седем, с по две места са Глас народен, Движение Заедно за промяна, Български социалдемократи, Движение България на гражданите и Алтернатива на гражданите, едно място печели ДПС.