Бразилски празник (феста) ще се състои в пазарджишката концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ на 22.11.2019 г. (петък) от 17:15 часа. Събитието е част от Първия фестивал на бразилската класическа музика в България и се провежда от Културен институт „Зенон“ под патронажа на Посолството на Бразилия в София и Община Пазарджик.

Началото ще бъде поставено в 17:15 часа с встъпителна лекция, посветена на 100-годишнината на българо-бразилските културни отношения, която ще бъде изнесена от Румен Стоянов (доктор хонорис кауза на Университета на гр.Бразилия, преводач от и на испански и португалски език), с участието на Нара Васконселос Барето (вдъхновител и модератор на фестивала) и Ростислав Йовчев (концертиращ пианист, професор–завеждащ катедра „Пиано“ към Теоретичния факултет в НМА „Проф. Панчо Владигеров“).

В хода на лекцията ще бъде открита фотографска изложба „Йеманжа“ на бразилските фотографи Тадеу Бианкони и Габриел Лордело, подредена във фоайето на концертната зала. Йеманжа е ориша (дух)–покровителка на майчинството, плодородието, водите и моретата и е най-почитаното божество, привнесено в Бразилия от африканския континент. Ежегодно на 2 февруари огромни множества хора се събират в нейна почит по бразилското кайбрежие и хвърлят дарове в морето, измолвайки благоволението на Йеманжа – „кралицата на морето“. Снимките на Тадеу и Габриел отразяват празника на Йеманжа в бразилския град Витория.

В 18:30 часа започва клавирен рецитал на бразилска класическа музика от ХХ век в изпълнение на Ростислав Йовчев. Програмата включва творби на композиторите Ейтор Вила-Лобос, Алберто Непомусено, Хосе Антонио Резенде де Алмейда Прадо, Франсиско Миньоне, Енрике Освалд и Клаудио Сантору.