Само за броени дни над 3 000 души са се насладили на тракийския култов сервиз, съобщиха от Историческия музей в Панагюрище. Уникалните 9 златни съда бяха изложени преди седмица в специално изградената през 2012 година зала – трезор. Всеки един от оригиналните съдове бе поставен в отделна цилиндрична витрина с бронирано стъкло, а  посетите по ефектен начин със звук и светлина могат да си припомнят историята на панагюрското съкровище.

Уникалният сервиз е изработен в малоазийския град Лампсак и се състои от девет златни съда с общо тегло 6, 100 кг. Открити са през 1949 г. в околностите на град Панагюрище от тримата братя Бейкови. Златният сервиз за пиене включва фиала (блюдо) и осем ритона (чаши) с различни зооморфни и антропоморфни форми.

Съкровището е принадлежало на все още неизвестен тракийски владетел на племето одриси, управлявал в края на IV и началото на III в. пр. Хр.  Тази година се навършват точно 70 години от откриването му, а за пета поредна година след споразумение с Министерството на културата тракийският шедьовър е изложен в Панагюрище в рамките на месец. Припомняме, че деветте оригинални златни съда ще останат в Историческия музей в града до 16 декември.

Снимки: Ани Финджикова