СФСМВР сe противопоставя на взетото решение, от 01.01.2020г. да не се заплаща първият ден нетрудоспособност/болнични/ от работодателите, като това да стане за сметка на работещите. Оценяваме това като тежко посегателство срещу социалните и осигурителните права на българските граждани.

На фона на издевателството срещу служителите на МВР, в допълнително заплащане от 0,25лв на час за нощен труд и 0,10лв на час за време на разположение, хилядите часове некомпенсиран по никакъв начин извънреден труд, положен в началото на годината, подигравката при определяне размера на сумите заплащани за специфични служебни дейности в определени структури на МВР, това лишаване от средства, в най-тежкия момент от едно боледуване, е откровена гавра, силно демотивираща служителите на МВР.

Определението, че са измамници, за хора, намиращи се в нужда, е откровен цинизъм. СФСМВР счита такива действия за груба провокация и ще се включи в протестни действия на национално представителни синдикати, в случай, че проект за подобно решение се внесе в Народното събрание на Република България.