Покупката на автомобил на старо рязко е поскъпнала през последните месеци. Но причината не е вдигане на цената на автомобилите, а чувствително покачване на нотариалните такси и дължимия общински данък, съобщи вестник „Сега“.

От лятото насам при изповядване на сделки с МПС нотариусите отказват да приемат удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават се единствено оценки, извършени от застрахователни компании, а те са чувствително по-високи от сумите, определяни доскоро от брокерите.

За това се оплакаха граждани, сблъскали се с проблема.  Потърпевши от новите правила разказват, че застрахователи дават оценки в пъти по-големи от реалната стойност, на която купуват кола на старо.

В резултат са принудени да плащат солени нотариални такси и данъци. Софиянка се оплаква, че за покупка на „Ауди“ на старо, пострадало при катастрофа, за 1600 лв. застрахователна компания е дала оценка от 9000 лв., при което трябва да плати 177 лв. нотариална такса с ДДС и 225 лв. общински данък.

За сравнение нотариалната такса при покупна цена от 1600 лв. е 61 лв., а данъкът – 40 лв. Потърсила друга застрахователна компания, колата й била оценена за 6000 лв.

Целия материал вижте – ТУК