Автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ са трасетата с най-голям брой регистрирани ПТП-та за тази година, съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението“ цитирани от БТВ. Най-много са инцидентите на „Тракия“ – 821 катастрофи с 21 загинали за изминалите 11 месеца.

На второ място е АМ „Хемус“ с 397 катастрофи и 11 жертви. При първокласните републикански пътища най-смъртоносен се оказва участъкът на Е-19 от Видин до Кулата. Там за тази година са станали 543 инцидента с 21 загинали и над 200 ранени.

Пътят Русе – Велико Търново – Маказа също попада в черния списък с 455 пътни произшествия, 21 загинали и отново над 200 ранени.

Освен несъобразената скорост, като причини се посочват неспазването на дистанция и неправилното изпреварване. По първокласните пътища все по-често се наблюдава навлизане в отсрещната лента и възникване на челен удар, от който обикновено щетите са сериозни.

В последните дни се наблюдава повишаване броя на пътнотранспортните произшествия заради усложнената пътна обстановка и метеорологичните условия. На много места дъжд, сняг и мъгла усложниха придвижването.

От пътна полиция за пореден път призовават шофьорите да подготвят автомобилите си за шофиране в зимни условия, да се снабдят с гуми с подходящ грайфер и да проверят изправни ли са фаровете, чистачките и спирачките.

На пътя водачите трябва да внимават заради рисковете от аквапланинг и черен лед, които правят колата неуправляема.