20-годишна жена от велинградското село Биркова в много тежко състояние се лекува в МБАЛ-Пазарджик. На този етап не може да бъде напълно изяснена причината за  заболяването и. Болната постъпва за лечение във  Второ вътрешно  отделение на 18  ноември в задоволително общо състояние.

Ден по-късно е приведена в реанимация , след като развива остър белодробен микротромбоемболизъм. На две заседания на   интердисциплинарен лекарски консилиум  с председател д-р Георги  Станчев  задълбочено  е обсъдено състоянието на пациентката.

Направени са редица изследвания за поставянето на диагноза, както и е приета  схема за лечението и. От проведените лабораторни и рентгенови изследвания  и процедури се  стига до извода, че е възможно да се касае  за генетично заболяване, което не може да бъде потвърдено в МБАЛ-Пазарджик. По разпореждане на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов, болната е консултирана и от републикански  консултанти.

На този етап и те не могат да дадат категорично заключение на какво се дължи влошеното и здравословно състояние.  Лечението на 20-годишната жена продължава в  Интензивното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Според  лекуващите лекари болната трябва да бъде транспортирана и настанена в друго лечебно заведение, с по-добри диагностични възможности. Медиците от МБАЛ-Пазарджик продължават борбата за живота на младата жена. Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Темнилов е  провел разговори за привеждането на болната в УМБАЛ” Свети Георги” в Пловдив.