Десетки жители на областта намериха време през днешния ден, за да се сбогуват завинаги с актьора и професор от НАТФИЗ Стефан Данаилов. Той почина на 27 ноември, на 76 години след дълго боледуване. Поклонението пред тленните му останки бе днес в Народния театър „Иван Вазов“. То започна в 11 ч. и приключи след 15 ч.

Сред почитателите на големия артист е и съпартиецът му, кмет на Пещера – Йордан Младенов. Ето, какво сподели той:

Днес си взехме последно сбогом със Стефан Данаилов – обичан артист, всеотдаен учител на талантливи млади хора, достоен парламентарист, добър приятел. Стефан имаше в себе си толкова мъдрост, кураж и човечност, че ще липсва на всички ни. Поклон!

Ето и посвещението на студентите на Стефан Данаилов, прочетено от Силвия Лулчева:

Сбогом, Мастер! Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш млади хора към светлината на изкуството! Благодарим ти за безпощадно точната искреност! Благодарим ти, че когато обсъждаше актьорската ни работа, вниманието ти беше съсредоточено върху това, колко сме пораснали като човеци.

Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваше! Благодарим ти, че говореше просто, честно и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суета и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човечност! Благодарим ти, че смущаващо земен, оставаш завинаги толкова високо, че всички ще преминем живота си, протегнали мечти да те заслужим! Благодарим ти, че ни беляза с любовта си към живота!

Благодарим ти, че ни зарази с лудостта си! Благодарим ти, че ни учеше на екипност и партньорство в професия, в която всеки се изкушава да изпъкне, да е пръв, да е по-напред! Благодарим ти, че преди да станеш професор, беше Академик по човекознание, човеколюбие и човещина! Благодарим ти за широтата, за свободата, за мащаба на смелото ти сърце! Благодарим ти за щедростта, за замаха, за смеха!

Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели! Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели!

Благодарим ти, че ни покори с непосилната лекота на любовта и усмивката си! Благодарим ти, че ни показа какво е диалогичност, дипломатичност и внимание към всеки! Благодарим ти, че ни остави домашно, да напишем отговор на литературния въпрос: достоен ли съм да съм твой ученик?

Сбогом, Мастър!

Прости ни!

Обичаме те, Учителю!