Диви прасета се хващат от свободните площи в местността Къркария и с клеки – капани се откарват в затворени частни площи, където да бъдат обстрелвани срещу заплащане, това заяви днес в ефира на Нова ТВ местният ловес Александър Мацанов, по време на протест на ловната дружинка в с. Дорково. Местността Къркария обхваща огромна горска територия, която започва от селата Паталеница, Црънча, Ветрен дол и достига до землищата на Костандово, Ракитово и Дорково.

Според местните ловци, служители на частно ловно стопанство незаконно залавят в клетки и транспортират с джипове диви прасета, които впоследствие пускат на тяхна територия. Не така обаче смятат собствениците на частното стопанство. Според тях прасетата са законно улавяни, за да бъдат умъртвявани заради свинската чума. Представителят на стопанството Найден Петров заяви в ефира на „Здравей, България”, че капаните са направени за отстрел на диви прасета по заповед от министерството.

„Ние сами си произвеждаме прасетата, които ловуваме”, категоричен бе Петров.

Председателят на Съюза на ловците в България Васил Василев обясни, че транспортирането на живи животни е забранено. Ако те се улавят с цел намаляване на популацията, умъртвяването трябва да се извършва на място.

Ето и видеото на ловеца Александър Мацанов, което доказва правотата на твърденията му – ТУК