2020 – това е годината на настъплението на знака Козирог, ученикът на земното училище, а България е под знака на Козирог. В тази връзка мисля, че България ще бъде много значима през 2020 г., но промените започват няколко дни преди края на тази година, казва проф. Светла Балтова в интервю пред „Портал 12“

На 26 декември ще има слънчево затъмнение, то е интересно с това, че е трета част от цикъл започнал през 1208 г. Времето на цар Борил, гонителят на богомилите. Това, което е започнало тогава е година на размирици, тогава започват гоненията на богомилите, а учението им се е разпространило по света. Това означава, че духовният импулс на България ще се разпространява отново по света, чака ни нов Ренесанс на духовната вълна от България.

Това, което се очаква е точният съвпад между Сатурн и Платон в Козирог, а след това се очаква и Юпитер да влезе в този знак. Това са две много тежки и мощни планетни енергии, Плутон е Хадес, господар на подземното царство, Сатурн е извесетен и  като Хронос, богът на времето, тези две енергии съчетани, ще допринесат да излязат дълбоко спотайвани неща от човешкото подсъзнание, на обществено ниво – страхове, тайни, разкрития, предстои сваляне на много маски и те ще излязат, за да бъдат преработени, смята проф. Балтова.

Сатурн руши старите структури, за да създаде нови, като това ще стане хармонично с любовта като енергия, това е в основата на богомилското учение и учението на Петър Дънов, както и истинското Христово учение. Любовта не е чисто физическото привличане между мъжете и жените, тя е сила, която може да доведе до разместването на пластовете и да сложи ред в хаоса. Любовта в ежедневното ѝ измерение се състои в това да направиш добро и да се поставиш на мястото на другия човек.

В индивидуален план всеки човек ще се срещне със своите страхове и стари кармични модели, които има уникалната възможност да преструктурира, може да промени и да се освободи от тях, това винаги е свързано с болка. Има един роман на Станислав Лем – „Соларис“, това е което в известна степен ни предстои. В тази книга се осъществява материализирането на страховете ни. Сега човек може да се изправи пред страховете си и да ги преструктурира.С помощта на тези две планетарни енергии, употребени позитивно, можем да направим промени само със силата на мисълта. Имаме шанс да използваменергията на любовта, тя има трансформираща сила и помага на човек да изпъди всеки страх. Майчинското чувство това е най-чистата любов в човешкия живот. Всичко, което става сега с вълненията във връзка със Стратегията за детето идва, за да фокусира вниманието върху това колко е важна връзката между родител и дете.

Плутоновата енергия е енергията на смъртта, но и на зачеването и раждането. Тази енергия ни дава възможност наистина да започнем нещо ново, с прилагането на най-малкото добро, грижа за нашия свят, другото са екологичните движения, и това осъзнаване, че планетата е живо същество и ще го осъзнаваме много по-силно. От недрата на планетата ще получим правилните решения, ако искаме да ги чуем, твърди проф. Балтова.

Трябва да се изправим и пред тъмната страна, пред тези изродени образи, които трябва да се трансформират през светлината на любовта. В България ще се разпространяват все повече нови идеи, а духовните хора, ще имат все повече препятствия и те ще ги преодолеят, за да бъдат още по-силни. Всеки човек по един или друг начин ще вземе своето участие в този процес. Когато говоря за духовност имам предвид не само тесния смисъл, а това, че България ще се появява все по-често във всяка една област от живота на света. Това е тенденция, а не е случайност. Българите ще покажат, че могат да бъдат преодоляни всички неблагоприятни фактори.

ЗА НЕЯ

Проф. Светла Балтова е завършила Висшия медицински институт в Пловдив и е работила около 30 години като лекар със специалности вътрешни болести, кардиология и ревматология. Интересите й в области като човешката съдба, живота и смъртта са я отвели към търсенията на духовното знание. Високо цени учението на Петър Дънов, събира негови лекции и беседи и ги публикува в поредица книги, издадени от ИК „Хермес“. Постепенно компетенциите и уменията й са се обогатили от срещите й с нейни колеги от чужбина, практикуващи по-екзотични видове медицина. Към момента Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, паневритмия, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология. В последните години помага на хората, които се обръщат към нея в процеса на своето себепознание. Практикува основно като холистичен терапевт и астролог. Също така преподава Бах-терапия в холистичната школа „Хомеохелп“.