След четири години: Ахмед Муса с нова присъда от 8.6 години, останалите 12 от 2 до 3.6 години, Александрина – условно

След четири години: Ахмед Муса с нова присъда от 8.6 години, останалите 12 от 2 до 3.6 години, Александрина – условно

Съдия Кристина Пунтева председател на състав от Окръжен съд – Пазарджик оповести днес присъдите на Ахмед Муса, на 44 г., от гр. Пазарджик, Ангел Симов (Айри), на 43 г. от гр. Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 35 г., от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 37 г., от гр. Пазарджик, Ерджан Смаил, на 37 г., от гр. Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 35 г., от гр. Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 34 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 47 г. от гр. Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 41 г., от от гр. Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 41 г., от гр. Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 44 г., от гр. Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 35 г., от гр. Пазарджик, Ненко Щерев, на 40 г., от гр. Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 32 г., от гр. Пазарджик.

Те са признати за виновни за разпространението и проповядване на омраза на расова основа, като всеки от тях получи индивидуален срок за изтърпяване на ефективна присъда, най-висока е тя за Ахмед Муса – 8.6 г. Тя ще влезе в сила след като той изтърпи наказанието си по две предишни присъди. Муса трябва да заплати и глоба в размер на 9500 лв.

Останалите обвиняеми също се сдобиха с пребиваване зад решетките – от 2 до 3.6 г. Единствената условна присъда е за Алесандрина Ангелова, тя е за две години и шест месеца, с четиригодишен изпитателен срок. Тя трябва да бъде подложена и на пробационна програма.

Всеки от обвиняемите ще трябва да заплати и глоба в полза на държавата от 6000 или 7000 лв. Всички заедно пък ще си поделят сторените разноски по делата в размер на близо 38 000 лв.

Цялата присъда – видео:

Четенето на присъдата отне на съдия Пунтева повече от петдесет минути.

Ето и историята на процеса.

Два дни продължи четенето на обвинителния акт срещу тринадесетте мъже и една жена обвинени в проповядване на радикален ислям и пропогандиране на идеите на „Ислямска държава“. Това се случи на 29 и 30 март 2015 г.

Обвинението в престъпление по чл. 407 от НК е прецедент за българската правосъдна система и в нито един български съд няма практика по него. Той не е използван от ратифицирането му през 1970 г. от Президиума на НС, съгласно Международния пакт за граждански и политически права на ООН, който гласи: “Всяка пропаганда на война се забранява със закон”. Подсъдими по делото са имамът от Пазарджик – Ахмед Муса Ахмед, определян от прокуратурата за създател и ръководител на групата ислямисти. Заедно с него са сподвижниците му Ангел Симов от Пазарджик, Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев от Пазарджик, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Александрина Ангелова от с. Старцево, Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик и Рангел Илиев от Пловдив.

Те бяха задържани от ДАНС и прокуратурата през ноември 2014 г. и март 2015 г. при акции в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и смолянското село Старцево.

Престъпленията, визирани от държавното обвинение, са извършени през периода 2013-2014 г. За ръководителя на групата Ахмед Муса Ахмед това е трето поред дело за проповядване и разпространение на радикален ислям – салафизъм. През 2004 г. той има условна присъда за дейността си, а през 2014 г. е единственият осъден на 2 г.затвор по нашумялото имамско дело с 13 обвиняеми, което също започна в Пазарджик. Според обвинението през инкриминирания период Ахмед Муса е проповядвал непрекъснато сред свои последователи в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска нетърпимост и омраза. Проповедите си пазарджишкият имам разпространявал и чрез видеоклипове по интернет, в социалните мрежи, които така достигали до сподвижниците му в чужбина. В тях той призовавал към война с друговерците и възхвалявал “Ислямска държава“.

Според свидетели на обвинението – Ахмед Муса открито говорел, че ако се наложи, “братята” трябва да са готови да отидат в Сирия и да се бият на страната на ИДИЛ. Личният му профил в социалната мрежа е пълен със снимки и клипове от негови прояви на тържества и религиозни сбирки, където позирал със знамето на ИДИЛ и правел характерния жест с вдигнат пръст, смятан за знак на ислямистите. Освен това през различни периоди в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна и Херцеговина и Сърбия, на които е оказана помощ при преминаването им през България на път към Сирия. В хода на разследването са установени и контактите му с терористична групировка, базирана в Линц, Австрия, документирани от тамошните специални служби и прокуратура. Представители на групировката са посещавали Пазарджик през миналото лято, твърдят свидетели, според обвинителния акт представен от прокурор Недялка Попова.

Имамът е и човекът, разпоредил вярващите му събратя да събират пари под формата на помощ за бойците на ИДИЛ в Сирия. С част от тези средства са били направени фланелки, знамена, шапки и други агитационни материали с логото на терористичната групировка, които са се раздавали и са били носени от вярващите в няколко области. Част от тези материали са открити при претърсванията в домовете на обвиняемите при акциите на ДАНС и прокуратурата. Освен това Ахмед Муса възлага на обвиняемата Александрина Ангелова превода на български език на забранената в много мюсюлмански държави книга “Вероотстъпничество”. Александрина прави превода в дома си в Старцево и в Пазарджик, където живее в къщата на майката на Ахмед Муса Живка. Във “Вероотстъпничество” се възхвалява салафизмът, отрича се светската държава, като се проповядва тя да бъде заменена с халифат и се призовава неверниците да бъдат избити и унищожени. Имамът финансирал издаването на книгата в истанбулското издателство “Фуркан” и транспортирането ѝ до България от негови сподвижници.

В хода на разследването е установено, че и останалите обвиняеми са пропагандирали чрез видеоматериали, снимки, проповеди, шапки, знамена, фланелки и други способи идеите на радикалния ислям, верската омраза и са възхвалявали ислямската война и ИДИЛ

Над 1000 екземпляра от книгата са открити при обиск в дома на обвиняемия Стефан Александров, който живее в близост до джамията “Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик, където е било едно от основните места за разпространението ѝ. Любопитен факт е, че в пристройка към къщата си Ахмед Муса организира училище, в което Александрина Ангелова преподава турски език на деца и жени. Идеята е те да могат да четат Корана на турски.

В същото време много от децата на верните поддръжници на Ахмед, а и неговата дъщеря са спрени от училище. В проповеди обаче той открито заявявал, че децата на вярващите няма нужда да ходят на училище. Единственото, което трябва да знаят, е Коранът. Като дясна ръка на Муса от прокуратурата определят Ангел Симов – Айри. Той е връзката на имама с братята мюсюлмани и организатор на повечето прояви. Свързан е и с доставката на агитационните материали за ИДИЛ и на отпечатаната “Вероотстъпничество”.

Няколко месеца по-късно Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе отново обвинителния акт срещу 14-те лица, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война – престъпления по чл.164 ал. 1 пр. 1 и чл. 407 от Наказателния кодекс. Обвинителният акт е внесен повторно след като бяха отстранени съществените процесуални нарушения, дали повод на съдия-докладчик от Окръжен съд Пазарджик с разпореждане от 20.07.2015 г. да го върне.

След десетки съдебни заседания, изслушването на над 60 свидетели, запознаването с томове материали по делото,

на 20 юни тази година Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурор Недялка Попова, която изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и неговите 13 поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“. На мястото на държавния обвинител застана окръжният прокурор Васил Малинов.

Според магистратите главният обвинител Недялка Попова е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Съдът се мотивира с изказването на Попова пред информационния сайт „Трафик нюз“през март 2018 г., че ако мюсюлманите в България достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната сигурност.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод. Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на изготвения от прокурор Недялка Попова обвинителен акт и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител. Искането не бе уважено от съда, делото започна на 1 юли 2015 г. , като към момента основният обвиняем по него – Ахмед Муса изтрпява наказание от четири години лишаване от свобода в пазарджишкия затвор. Останалите подсъдими очакваха съда да отмени забраната да напускат страната, като мотивираха желанието си за това с работа зад граница. Искането им не бе удовлетворено.

Днешната присъда подлежи на обжалване в законовия срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Няма коментари.

Няма коментари!

Все още няма коментари.

Остави отговор