Готовността за действие при кризисна ситуация на силите от Единната спасителна система бе тествана чрез мащабно пожаро-тактическо учение днес от  10.00ч до 13.00 ч. в Пещера. Акцията се проведе с участието на сили и средства на РДПБЗН-Пазарджик, сектор СОД при РДПБЗН-Пловдив и други съставни части на Единната спасителна система от Пазарджишка област. Учението се проведе в присъствието на кмета на Община Пещера Йордан Младенов.

В учението взеха участие Общински щаб за защита при бедствия на Община Пещера, РУ на МВР, Филиал за Спешна медицинска помощ, Общински съвет на Български червен кръст, доброволци от доброволно формирование „Пещера“. Според сценария  учението разигра взаимодействие на силите, вследствие на регистрирано земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, с епицентър гр.Чирпан, като най-тежки са последствията в община Пещера.

Вследствие на земетресението разрушения са констатирани в различна степен по обществени, жилищни и административни сгради. След множество подадени сигнали на спешния телефон 112 е свикан оперативният щаб за действие при кризисни ситуации на Община Пещера. Сигналите са за срутени съоръжения на „Биовет“ АД, разкъсване и взрив на газов тръбопровод, възникнал пожар в склад за готова продукция.

Кметът на Община Пещера – Йордан Младенов свика Общинския щаб за защита при бедствия и учебно обяви бедствено положение на територията на града. Градоначалникът привлече доброволното формирование, което участва в овладяването на кризисната ситуация като бе изградена изкуствена дига от чували с пясък в „Биовет“ АД.

Екип на Българския червен кръст също участва в учението, тествайки готовността си за оказване на психологическа подкрепа на пострадалите. На членовете на щаба бяха възложени оперативни задачи, като непрекъснато се поддържаше комуникация с ръководителя на операциите в „Биовет“. Пожаро-тактическото учение приключи успешно в 13:00 часа.