Мащабно пожаро-тактическо учение се проведе на територията на „БИОВЕТ” АД –гр.Пещера, съобщиха от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик. В него взеха участие сили и средства на основните съставни части на Единната спасителна система – РСПБЗН-Пещера, РДПБЗН-Пазарджик, общинския щаб на защита при бедствия на Община Пещера, ОДМВР – Пазарджик, ЦСМП Пазарджик, БЧК – Пазарджик,  сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН – Пловдив  и доброволното формирование към общината в града. Ръководител на операциите в занятието бе директорът на РДПБЗН – Пазарджик Комисар Ангел Дудов. Присъстваха още директорът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков и директорът на БЧК – Пазарджи инж. Живко Дишков.

Темата на учението бе  „Дейност на ръководителя на операции и длъжностните лица от оперативния щаб на РДПБЗН – Пазарджик по организиране и ръководство на силите и средствата на Единната спасителна система при възникнала бедствена ситуация на територията на област Пазарджик в резултат на възникнало земетресение“.

В основата на учението се проиграха три тежки инцидента на територията на промишления комплекс на „Биовет“ АД – гр. Пещера:

  1. Срутени охладителни кули и пропукана стена на резервоар с обем 5 000 м3 вода, с рална опасност от наводнение на АГРС и „Когенерация“ и пострадали хора, които са затиснати от разрушената конструкция.
  2. В цех „Когенерация“ се е получило разкъсване на газов тръбопровод, от където се е получило изтичане на газ и последвал взрив, предизвикал разрушения на инсталации, пожар и пострадали хора.
  3. В следствие на земетресението в един от складовете на фирмата, възниква пожар.

Целта бе да се подобри координацията и взаимодействието на съставните части на единната спасителна система за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации, съвместно със сектор СОД и създадените доброволни формирования.

В края на занятието директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Ангел Дудов изказа своята сърдечна благодарност към ръководството на „Биовет“ АД гр. Пещера за оказаното съдействие и създадената перфектна организация за провеждането на мероприятието.