Кости, принадлежащи на жена, бяха открити при реставрация под мраморния под на византийски храм в Света гора, съобщиха световните агенции. Както отдавна е известно в монашеската република е забравено пребиваването на жени. Единствената представителка на нежния пол там е била Света Богородица, която е покровителка на Света гора.

В костницата са намерени останки на седем души, повечето от които са мъже. Три костни фрагмента обаче са по-малки и деликатни и след антропологическо изследване е установено, че са женски.

По всичко изглежда, че останките са били пренесени на мястото, където са открити, с голямо старание от друг гроб. За да бъде установен произходът им, манастирът Пантократор, където се намира храмът, е поискал костите да бъдат датирани с радиовъглероден метод.

Архитектът Федон Хадзиандониу, който ръководи реставрацията, казва, че това е първият случай, в който на Света гора се открива погребение на жена. В монашеската република, основана в края на X век е забранено да влизат жени.

Единствено в много редки случаи, при пиратски нападения или други нашествия, монасите са приемали временно жени в манастирите. Съществува и легенда за един сръбски крал, който завел жена си на Света гора. Там тя била носена, за да не стъпва кракът ѝ на атонска земя.

В помещенията, където все пак стъпвала, пък са били постилани дебели килими.