С болка ви съобщаваме, че днес, 17.12.2019 г. , ни напусна Иван Кочев, дългогодишен хореограф на ансамбъл „Пазарджик“. На 18.12.2019 г., от 11.30 ч., ще се проведе опелото в храм „Света Богородица“, а погребението ще бъде в Грабищния парк-Пазарджик от 13 часа, съобщи Боян Атмаджов.

Изказваме съболезнования на близките на Иван Кочев. Приносът му към развитието на ансамбъла е безусловно.

Иван Кочев завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив през 1980 г., специалност „ Хореографска режисура“. По разпределение работи като художествен ръководител на Ансамбъла в курортен комплекс „Албена“ до 31.8.1984 г. От 1 септември 1984 год. е назначен като хореограф в ансамбъл „Пазарджик“. Тук Иван Кочев се включва активно в изграждането на кадрова, репертоарна политика и концертна дейност, както в повишаването художественото ниво на ансамбъла, за сплотяването на колектива. Кочев разгръща творческия си потенциал и създава авторски произведения, които са непрекъснато в репертоара на ансамбъла. Негово авторско дело са постановките „Пазарджишки танци“, „Средногорска сюита“, „Робство, хайдутство, Априлско въстание“, „Карабунарски настойници“, „Крайдунавско настроение“, „Шопски танци“, „Патешката“, „Тавата“ и др. Кочев участва активно в обществения живот на Пазарджик и района, като художествен ръководител на любителски състави в Пазарджик, Батак, Главиница и др. Член е на журито на събори и фестивали, оказва методическа помощ на художествени ръководители от Пазарджик и района. По негов сценарий и хореография БНТ осъществи филм „Карабунарска сватба“.

За своята активна художествена и обществена дейност Иван Кочев е получил много награди, между които статуетката „Сладкопойна чучулига“ – за високи постижения в изкуството и културата, наградата на община Пазарджик за цялостно творчество по повод Деня на славянската писменост и култура.