Художниците от клуб „Петър Стайков” в Пещера подредиха в Художествена галерия „ проф. Веселин Стайков“ годишна изложба от свои картини, живопис, натюрморти, икони, приложно изкуство и живописна енкаустика. 27 художника от общината изложиха 70 свои произведения за да покажат на съгражданите си художествената история с нови вълнуващи творби.

„Винаги ще се прекланяме с гордост и самочувствие пред творческия гении на талантливите български художници Петър Стайков – първият академичен художник, проф. В. Стайков – бащата на СБХ, декан на ХА в София, световно известен график, Вл. Рилски – майстор на колоритната поезия и архитектурния пейзаж на Орфеевата планина и Тодор Хаджиниколов -челник в съвременната пейзажна живопис на България“, каза пред почитателите на изкуството кметът на Общината Йордан Младенов.

„Общата годишна изложба е повод отправяйки взор към живота на клуба да си спомним за таланта на художниците Стоян Ръканов, Михаил Захов, Борис Евтимов, Атанас Трендафилов, Никола Джоров, Стефан Гюзелев, Марин Маринов и Костадин Алексиев, които останаха вечно в духовността на града ни“, каза Д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет- Пещера.

По повод 50- сет годишния юбилей на местния творчески клуб с грамоти бяха наградени съвременниците на големите художници. С грамоти и плакети за цялостен принос в развитието на културата в гр. Пещера и по повод 50-сет години Клуб „П. Стайков“ бяха удостоени Илия Тончев и Стоимен Стоименов. Творците са членове на СБХ и представят Пещера в национални и международни форуми на изобразителното изкуство, носители на много престижни награди.