На 20-ти декември Православната църква почита паметта на  св. Игнатий Богоносец – един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов.

Свети Игнатий Богоносец по предание е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: „ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете, по заповед на римския император Траян, в началото на ІІ в.

Спорен народното поверие от Игнажден денят отново започва бавно да расте. Вярва се, че от този ден започват коледните и новогодишните празници. Тази вечер се прави първата Кадена вечеря.

За нея се приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен, и кади. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери.

Утре се гадае и каква ще бъде следващата ви година, по това кой ще влезе пръв в къщата ви на Игнажден. Поради това наричат  празника – полазник. Не изнасяме нищо от къщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Света Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“, не работят, за да могат лесно да забременея и да раждат по-леко своите деца.