Иванка СТЕФАНОВА

Празникът Богоявление и в Брацигово се отбеляза с празнична литургия и с ритуал по спасяване на кръста. Богоявленския водосвет извърши протойерей Любомир Траянов. След тържествената литургия в храм „Св. Йоан Предтеча”, мнозинството се насочи към площад „Костур“, на моста на р.Умишка пред Градски исторически музей – мястото, където и преди традиционно е извършван обредът. В литийното шествие участваха настоящия и предишен кмет на града г-жа Казакова и г-н Петков. Хвърлянето на кръста във водата и изваждането му е сред най-вълнуващите ритуали на този ден.

Вярва се, че този, който го улови в ледените води ще бъде здрав и щастлив. Тази година ентусиастите, които се бориха за кръста бяха четирима, но щастието се усмихна на рожденика богослов и педагог Христос Рамбов. В студените води на река Умишка той успя да получи божието благоволение и да улови кръста. Радостта за него е голяма, защото късметлията е роден на този символичен ден и носи името на Спасителя.

Студеният вятър и замръзналата вода на реката не помрачиха празничното настроение на присъстващите. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. След улавянето на кръста, хвърлен във водата в едно с бяло гълъбче за благоволението на Светия дух, се изви младежко мъжко хоро, което много скоро се нашари и с дамско присъствие. Под звуците на гайда и тъпан се виха типични тежки хора за здраве и берекет. А природата предугаждайки силата на светия ден през нощта ни прати сняг за разкош, както казват старите хора. Много от именниците се възползваха от събитието и почерпиха хората за здраве.