Младеж от фолклорната група в ракитовското село Дорково предложи брак на своята любима в ледените води на река Мътница. Това се случи минути преди свещеникът на селото да хвърли християнския кръст за Богоявление в реката. Спас Санкев, облечен в народна носия, при температура от минус 4 градуса нагази във водата, като преди това протегна ръка към приятелката си Боряна, падна на колене и отвори кутийка с нежен пръстен. И

зненаданото момиче, също пременено в носия от този край, се развълнува силно и каза “Да“ пред погледите на стотината дошли да гледат ритуала. Сред тях бяха кметът на община Ракитово Костадин Холянов и кметът на село Дорково Николай Ковачев.

В реката се изви мъжко хоро под звуците на родопски гайди, а когато кръстът бе хвърлен в реката, за него се хвърлиха 17 младежа. Щастието се усмихна на Марио Манолов, който пръв стигна до разпятието и тържествено го вдигна над главата си. Щастливецът е треньор на футболния отбор в Ракитово.

Ритуалът в село Дорково започна с празнично шествие от църквата „ Св. Илия“, откъдето бяха придружени свещениците. В съседното градче Костандово от водите на река Мътница кръстът бе изваден от Георги Иванов, а във водите на реката също се изви хоро, на което се хванаха местните младежи. В Ракитово Божието разпятие бе извадено от водите на шадравана до парка от Тодор Мечев, който за пети път хваща кръста навръх Богоявление.