Фонтанът на централния градски площад в Брацигово се превърна в ябълка на раздора през последните дни. Над петдесет души одумаха във фейсбук конструкцията, която според тях наподобява „кофи за бетон“, „цирка на челото“,  „муха в кисело мляко“ и т.н. Според някои от участниците в спора, този фонтан би изглеждал много по-добре в района на някогашното Лятно кино, а в центъра трябва да се върне най-старият фонтан, за когото мнозина си спомнят с носталгия.

Сградата, която се намира непосредствено зад фонтана е костницата, в която се намират останките на брациговци загинали през Априлското въстание и всички по-сетнешни битки за свобода. Над нея се издига снагата на някогашния културен дом, а сега сграда на читалище „Васил Петлешков“. Зданието е строено през петдесетте години на миналия век и пази всички елементи на стоителния соцреализъм.

Сградата на културния дом е построен на хълма „Малката пъдарница” над местността „Сарговица”. Инвеститор е Комитета за науката, изкуство и култура. Автори на проекта са арх. Желязко Стойков и арх. Владимир Рангелов, а конструктор е инж.Емил Попов. Строежите започват през 1954 год. със срок на реализация 36 месеца. Сградата има 1700 кв.м. застроена площ и обем 12 000 куб.м. По време на строителните работи, с цел икономии, е премахнато средното стълбище, което трябва да води до бъдещия паметник, отпадат и други декоративни елементи по фасадата на сградата.Въпреки всичко чара и величествеността и си остава уникална.

Кулоарите на културния дом са обзаведени с впечатляващи мозайки и чудесни стенописи по проект на художника Иван Милчев.
Сградата разполага с голяма театрална зала с 404 места; камерна зала с 150 места репетиционни, гримьорни, библиотека с три отдела – детски, художествен и справочен; много помещения и богата складова база. В културния дом е разположена и картинната изложба на част от фонда на художествената галерия–Брацигово.

Фонтанът, който дразни брациговци се появи преди години, когато беше направен ремонт на площада. Старите фонтани пръскаха хладина през лятото, те изглеждаха по следния начин:

Тъй като градчето страда от недостиг на вода, тогавашното общинско ръководство реши, че фонтаните са прекалено водоемки и ги замени със следното подобие на фонтан.

То от своя страна „еволюира“ до днешния фонтан, който е прекалено авангарден за вкуса на местните хора, но също както и предишните не пръска вода. Вода в шадравана може да се види предимно на празника на града или по други празнични поводи.

А ето как е изглеждало същото място през 1958 г. Снимката ни предостави Маргарита Балабанова (Керина).

Сградата на културния дом е била любимо място и за снимки за спомен на някогашните ученици в закрития вече Строителен техникум. Ако се базираме на архивните снимки, костницата, а също така и фонтана са създадени много по-късно. Вероятно през седемдесетте години. Стълбищата към културния дом пък се появяват на снимки от 1965 г.

В момент изгледът на фонтана едва ли е най-важният проблем, който има да решава общинското ръководство, но ако смяната на визията е включена в плановета на г-жа Казакова, ще публикуваме и нейното виждане по въпроса.