Не е ясно кога казусът по отстраняването на кмета на Стрелча Стойно Чачов ще намери решение. До десети януари е законовият срок, в който Административен съд – Пазарджик трябва да се произнесе с решение по делото. След това обаче най-вероятно предстои обжалване, независимо от изхода, който предлага на първоинстанционния съд. Това означава, че Стойно Чачов няма да заема поста си месеци наред, а крайното решение би могло да бъде и провеждане на предсрочни избори. Близо две седмици след възникването на проблема в спора, макар и доброжелателно се намесиха и основните политически лагери в града – ГЕРБ и БСП.

Навръх Ивановден от щаба на червените представиха следното изявление:

Скъпи съграждани,

Не желаехме да се намесваме в ескалиралото напрежение по повод взетото Решение на ОИК за отстраняване на кмета Стойно Чачов от длъжност, за да не бъдем обвинени погрешно в политическа пристрастност, но не доумяваме позицията на група съграждани, раздаващи обидни квалификации и закани към членовете на ОИК. Това Решение е взето единодушно от всички членове на ОИК, от всички партии, след неколкократни консултации с трима юриста и очевидно то е надпартийно, обосновано юридически и съгласно действащото законодателство в България. Съдът е този, който ще отсъди и ние вярваме в неговата справедливост. Категорично обаче се противопоставяме на грубите нападки за професионалната некомпетентност към всички членове на ОИК, без значение от тяхната партийна принадлежност, защото всеки един от тях е доказан професионалист, повечето учители, които учат и възпитават нашите деца. Грубият тон и цинизъм, противопоставянето на политическа основа и съденето за професионалните качества на база политическа принадлежност или взети решения в ОИК са белег за гражданска незрялост, от която нямаме нужда. Законът трябва да се спазва от всички и той е надпартиен.
Светъл Празник на всички и дано Св, Йоан Кръстител вдъхне разум на всички стрелчани!

От Ръководството на ОбПО на БСП- Стрелча

Малко преди това от свое име, позиция представи и Дечо Спасов:

Уважаеми съграждани,

В началото на предизборната кампания помолих за феърплей, защото изборите са състезание, а след него повечето от нас продължаваме да живеем и да се срещаме по улиците на града ни. В последните седмици обаче едно решение на ОИК Стрелча започна да насажда най-меко казано недобронамерени чувства на едни съграждани към други наши съграждани. В момента като млад човек съм изумен от случващото се. В град като нашия, вместо да бъдем по задружни, ние ставаме все по-разединени. Така ли даваме пример на децата ни? Такова ли искаме да бъде нашето бъдеще? Не, аз не искам такова бъдеще. Когато говорим, че кмета е законно избран, тогава трябва да погледнем и другата страна на монетата , а именно въпросното решение на ОИК Стрелча. Нима мислите и вярвате, че членовете на ОИК ще проявяват своеволие? Аз не вярвам. Да, всеки е невинен до доказване на противното, затова ОИК Стрелча взима решение, съгласувано с юрист, а съдът ще каже дали е правилно или не. Моля ви обаче, не нападайте някого за това,че си е свършил работата, защото е всеизвестна Стрелчанската компетентност по всички въпроси, но също така е ясно като бял ден, ‚че утре няма да има членове на ОИК, няма да има членове на СИК, няма вероятно да има и администрация такава, каквато всички ние искаме, защото можещите и знаещите ще се реализират някъде другаде.

Бъдете живи и здрави и честит празник на всички именници!