Осем бяха „против“, а четирима от членовете на ОИК – Септември гласуваха „за“ прекратяването на правомощията на избрания за втори мандат кмет Марин Рачев, съобщиха от ОИК – Септември. От общо 12-те представители на различни партии, формиращи Общинската избирателна комисия са присъствали на вчерашното извънредно заседание.  То бе свикано след решение на ВАС от 3-ти януари тази година за това, че през 2017 г. кмета като длъжностно лице е разрешил на семейна фирма да строи в собствения си имот.

„Случаят колкото и да е битов и незначителен, за което закона не предвижда дори и глоба, даде повод по друг нормативен акт да се приеме, че в този момент е имало конфликт на интереси. Парадокса е, че от гледна точка на трети закон, а именно – този за Устройство на територията, единствено и само градоначалника има право да издава заповед за одобрения на планове на територията на общината, която представлява. Въпреки всички тези неуредици и противоречия в законодателството това съгласно 4-ти закон пък е основание да се иска отстраняване от длъжност на лице, заемащо публична такава. Специфичното в случая касаещо длъжността кмет е, че за разлика от всички останали държавни такива, кметската е изборна – мандат за мандат“, коментира за „Марица“ член на ОИК – Септември, пожелал анонимност.

Според него точно това е станало и основание на ОИК да не прекрати правомощията на Марин Рачев за новия му мандат.

Дори при обжалване от страна на опозицията и отмяна на това решение, няма да има пречка за сегашният кмет Марин Рачев пак да се кандидатира на евентуални предсрочни избори.

Вчера всички новоизбрани кметове от преди два месеца в Септемврийско заедно с техни поддръжници от населените им места сформираха Инициативен комитет „ВЪН „СПАСИТЕЛИТЕ“ ОТ ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ“.