Пети работен ден десетки селища в пазарджишко са без автобусен превоз. От общинската управа спират над 10 линии, а по други автобусите драстично са орязани и разредени. Потърпевшите твърдят, че не са уведомени за промяната. Жителите на засегнатите селища заплашиха с протести. Хиляди могат да останат без работа, тъй като нямат транспорт с който да стигнат до фирмите и предприятията в които работят, жалваха се днес пред НОВА ТВ жителите на Калугерово и още шест села в община Лесичово, където проблемът виси с пълна сила.

„Нямаме автобус, нямаме и лични коли. Събота и неделя даваме дежурства, а нямаме с какво да пътуваме. Хората, които са в дома са изправени пред риск да няма кой да се грижи за тях. Много от тях са на инвалидни колички и имат нужда от специална помощ”, споделят от персонала на дома за възрастни хора в село Щърково.

Позицията на Община Пазарджик е, че не са в състояние да изпълняват обществения превоз на пътници по всички линии и прехвърлят тези линии към малките кметства.

„По правило и държавата, и общината субсидират транспорта най-вече до селата  и трудно достъпни места. В Пазарджик пресмятат, че голяма част от линиите са нерентабилни и ги съкратили“, разказва Борислав Сестримски, управител на транспортното дружество.

„При нас е най-големият проблем в село Боримечково. 60 деца  и нямаме никакъв превоз за извозване на децата“, коментира ситуацията Велин Георгиев, кмет на с. Боримечково.

Василка работни в частна фирма на 30 километра от Калугерово, а дъщеря й учи в Пазарджик. Трети ден до селото им не идва автoбус. Твърдят, че никой не ги е уведомил, че рейсовете са спрени.

“Не знам кой безумец спря най-вървежния автобус от Лесичово в 7.10, който е пълен с деца и с работещи. Картата на дъщеря ми струва 125 лева. Трябва да останем без работа и какво правим? За да ги заведем на училище единият от нас не трябва да работи”, казва Василка Бикова. „Единственият им вариант е на студа да чакат на автостоп, но това не може да продължава. Едно цяло село да е откъснато от света в 21 век. Това просто не прилича на нищо. Значи стар човек зъб да го заболи, на лекар да отиде с какво?“, пита Бикова.

До момента голяма част от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик, което е законово регламентирано в областната транспортна схема. Докато тя не бъде променена, кметовете на останалите общини не могат да преговарят с други превозвачи, обясни кметът на Панагюрище Никола Белишки:

„В момента, в който Пазарджик каже окончателно: „Ние тези линии не ги държим“, имаме готовност да водим преговори. Даже утре е поканен и превозвачът,  да ни предложи вариант от негова страна, най-безболезнено да ги покрием“.

Трети ден ученици от съседните общини пътуват до училищата в Пазарджик и съседните средищни училища с каквото намерят – работнически автобуси или таксита, обясни началникът на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова:“Не мога да приема, че ще се примирим с тази ситуация. Ще имам разговор и с министъра, ще го запозная…“.

В същото време в цялата страна на 13 януари, понеделник, фирмите на превозвачите ще направят национален протест. Той се дължи на факта, че въпреки обещанията дадени от премиера Бойко Борисов и автобусите за междуградски превози ще заплащат ТОЛ – такса. По този начин курсовете ще се оскъпят, а парите ще трябва да се плащат от без това оредяващите пътници. Казано направо билетите ще поскъпнат, за да могат да се покрият новите разходи.

Друг голям проблем за превозвачите са нерегламентираните „таксита“, които возят хората по всяко време от всяко място, на симвролична цена. Най-често става дума за обикновена лека кола, която извършва превозите без да плаща данъци на държавата.

Все още от община Пазарджик не са обявили своята позиция по казуса, ясно е само това, че до момента общината поемаше дотацията по спрените линии. Това е разход на Пазарджик, а се консумира от жители на други съседни малки общини. Според кмета на Лесичово – Сергей Лазаров, ако били предварително уведомени за намерението на община Пазарджик, той щял да търси изход от ситуацията далеч преди настъпването на неочакваното спиране на автобусите. Припомняме, че кризата настъпи на втори януари.

Договорът на Юнион Ивкони е изтекъл на 22 декември. Вероятно изход ще бъде намерен, но гражданите очаква това да стане възможно най-бързо.