Превозвачи и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата след среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тестовият период влиза в сила от първи март. Протестите им се отменят, но стачната готовност остава. Срещата изпревари насроченият за понеделник – 13 януари национален протест на превозвачите.

През юни тази година ще се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени цените на превозите на тол системата – за това се договориха още превозвачите с премиера Борисов. На срещата стана ясно, че в следващите 3 месеца камионите ще се движат по тарифите, предложени от превозвачите, а второкласните пътища ще отпаднат.

„Другата седмица ще имаме среща, за да обсъдим това, което може да се направи за следващия програмен период. Досега браншът беше изключен от възможност за участие в програмите. Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Изтъкнахме пред премиера всички наши опасения и изложихме аргументите си по отношение на функциониране на тол системата. Срещнахме разбиране. Ние също поехме ангажимент до 1 март да осигурим всички условия, за да заработи тол системата“, поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

На разговора присъстваха още и министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ и Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ).