В 11.00 часа, утре, 19 януари,  ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на кап. Николай Сафонов в Пещера. Община Пещера кани гражданите и гостите  на нашия град да присъстват на честването на 142 години от Освобождението.

Историята сочи, че градът е освободен в Руско-турската освободителна война на 6 януари (стар стил)1878 г. от 17-та рота на поручик Панин, а за гарнизон в Пещера остава 8-ма рота на кап. Сафонов от 123-ти Козловски полк.

През 1878 г. Пещера има над 800 къщи, от които около 500 български, около 60 арумънски и около 250 турски и цигански, сочат историческите сведения.  Според справка във връзка с изследване на личността на кап. Сафонов през март 1971 г. ГНС Пещера изпраща писма до Главното управление на архивите на тогавашния СССР и до Орловския музей с молба да се изпрати информация, ако има такава, за този руски офицер, свързал живота си със съдбата на България и на град Пещера. През юни същата година е получен отговор от Главното управление на архивите на СССР, с което се изпращат 4 фотокопия на служебния списък на кап. Сафонов, а от Орловския областен краеведски музей през март 1972 г. се получава писмо- отговор, в което се съобщава, че в музея не разполагат с данни за кап. Сафонов, но ще предприемат проучвания за в бъдеще.

Проучването се подновява през 2016 год. от тогавашният заместник-кмет Стефан Балабанов. След няколко запитвания до Главното управление на военните архиви на Русия  на община Пещера се предоставят всички документи намиращи се в техните архиви за руския офицер. Тези документи са представени и във фотоизложба, подредена във фоайето на читалище „Развитие“.

Според сведенията посочени в справките Николай Николаев Сафонов е роден през 1836 г. в Орловска губерния и е от дворянски произход. Изброени са неговите отличия като участник в Кримската война 1853 – 1856 г. , както и че е командир на рота от 1870 г. Като такъв той участва в Руско – турската война през 1877 – 1878 г. и е бил в състава на 123 пехотен Козловски полк от войските на 9 Армейски корпус.
След освобождението на Пещера на 19 януари 1878 г. Осма рота командвана от кап. Сафонов е разположена в града. За съжаление много скоро след края на войната Николай Сафонов умира, поради заболяване от тиф. Това става на 9 март 1878 г. Погребан е в двора на църквата ”Св. Димитър”, с почести, от пещерското население.

От Освобождението насам всяка година пещерци са поднасяли цветя и палели свещица в памет на загиналите за България руски войници. Но обикновено това ставало в храмовете на града. Едва през 1962 г. в двора на църквата „Св. Димитър“ е построен паметник на капитан Николай Николаевич Сафонов – командир на 8 рота, 123 Козловски пехотен полк.

Паметникът на кап. Сафонов е изработен от черен полиран мрамор. Той е открит през 1962 г. точно в деня на Освобождението на Пещера – 19 януари. Всяка година на този ден и на това място признателното пещерско население за втори път отдава дължимото на този руски офицер и на всички загинали за освобождението на България.