Денят на акушерите бе отбелязан във всички родилни отделения на областните държавна и частни болници. Хората, които първи срещат живота и чуват първия плач на бебетата, получиха хиляди благодарности от майките на децата, за чиято поява на бял свят са помогнали. Областният управител Стефан Мирев и кметът на Пазарджик – Тодор Попов, днес бяха желани гости във всяка от трите болници в областния град.

Поздравяваме всички дами, които днес отбелязват своя празник и им пожелаваме да бъдат здрави, за да продължат своя професионален път в благородната си професия.

Редом с екипа на АГ – отделението на МБАЛ „Здраве“ в Пазарджик днес бяха майките и техните малчугани. От 1951-ва година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Домакин на тържеството в здравното заведение бе д-р Коруева, която е любимка на децата и техните родители. Днес имен ден освен професионален празник в същото отделение празнува и акушер Агнеса Мантарова.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Родилното отделение в болница „Хигия“

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла.

Родилното отделение в МБАЛ – Пазарджик

След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила („хванала“) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. „Бабата“ има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща „молитвената вода“ при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.

На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на „бабата“ и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи.

Денят на родилната помощ – Бабинден, бе отпразнуван в „Уни Хоспитал“

Денят на родилната помощ – 21 януари, бе отпразнуван в МБАЛ „Уни Хоспитал“ с разчупване на пита – за здраве и плодородие през цялата година. По стар български обичай с ритуал две от младите майки, родили в здравното заведение, помогнаха в знак на благодарност на д-р Петър Бътовски, началник на отделението по акушерство и гинекология, да измие ръцете си.

Да продължават да се радват на чудото на новия живот, и така всеки ден да е празник, пожела управителят на „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева.

Ритуално бяха измити ръцете и на всички лекари и акушери от отделението по акушерство и гинекология. Колкото са пръските от водата, с която се мият – толкова да са и бебетата, двойно повече новородени да изплачат през 2020 година в болницата, бяха сред другите благопожелания, отправени към представителите на най-щастливото отделение.

Обредността през днешния ден, популярен в българската народна традиция като Бабинден, е свързана със засвидетелстването почит и уважение към всички, които помагат за появата на новия живот.