„Искаме да развиваме селски туризъм, а не да ставаме кофа за боклук”. Под това мото тази сутрин пред депонираните боклуци на входа на Варвара до бившият Завод за стоманени тръби, изразиха гражданската си позиция кметовете от подбалканските села в Септемврийско – Димитър Деянов(Варвара), Димитър Христосков(Ветрен дол), Пламен Темелков(Семчиново), Богданка Атанасова(Симеоновец), както и общинският градоначалник Марин Рачев. Неодобрението си показаха още общински съветници, представители на ИК „Вън „спасителите” от община Септември”, жители на Варвара и други.

Всички те призоваха собственикът на боклуците „Екобулпак“ АД, както и тези на терена – сем. Ичеви от с. Семчиново, да си ги вдигнат от там доброволно, а издалата разрешение за складиране РИОСВ да го отнеме. След избирането Димитър Деянов за кмет на с. Варвара започва серия от писма до РИОСВ с искане държавната инспекция да разпореди спешни действия за премахване на боклука, допуснат да се складира там от неговия предшественик Николай Николов. Във вчерашното си писмо до РИОСВ Деянов казва, че „в последните дни се наблюдава доставяне на нови количества от този отпадък на утвърдените от вашата институция площадки”.

Според варварския кмет това е абсолютно неприемливо за местното население, чието търпение е вече тотално изчерпано.
Той е категоричен, че ако в тази посока не се вземат незабавни мерки, следващата стъпка ще бъде пред сградата на РИОСВ – Пазарджик.
Подкрепа за позицията си Деянов получи и от колегите си от Ветрен дол, Симеоновец и Семчиново, които очакват развитието на целия регион да тръгне именно от неговото село.

От новосформирания инициативен комитет „Вън „спасителите“ от община Септември“ пък зададоха риторичния въпрос към своите опоненти:
„Защо всячески се противопоставяте за разработването на находището за минерална вода, а не се противопоставихте в мандата на вашия кмет Николай Николов, когато започна да се кара и депонира този боклук на входа на Варвара? Чии интереси в крайна сметка защитавате – местните или чуждите?”.