Задавали ли сте си въпроса – кой е създал суеверията и защо? Те стигат до нас от най-дълбока древност и съответно, някои от тях, звучат направо нелепо за модерния ни свят.

На прима виста всеки се сеща за черната котка, която пресича пътя ни. Но защо не всяка, а само черната вещае нещастие? 

Причината е в цвета на козинката на мъркащата животинка.

В средновековието се смятало, че черната котка е самият дявол. Но пък за сметка на това в древен Египет, котките били обожествявани, защото се вярвало, че те имат начин да контактуват с боговете. И били предпочитаните домашни любимци на фараоните. В момента можете да видите мумифицирана котка и то не една, в Бритиш мюзеум. Пак в Египет богинята Бастет, изобразявана като жена с котешка глава, е била на почит. В Европа котките пристигат именно заради нея. След като за първи път на континента бил построен храм на Изида, тъй като Бастет означава – душата на Изида.

Петък 13-и. През тази година ще го преживеем два пъти – през март и през ноември. 

На тази дата някои отказват да пътуват, други дори въобще не стават от леглото, а много ресторанти и атракциони не работят, а 80 на сто от небостъргачите нямат 13-и етаж, нито стая №13. В САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара от това суеверие, а улиците във Флоренция нямат номер 13. Според нумеролозите числото 13 “страда“ заради неговата позиция след 12, което се смята за най-хармонично, за знак на съвършенство – има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. Петък е денят, в който разпъват Исус. Но истината е, че в петък, 13-и, 1307 г. са заловени, а после изгорени на клада хиляди рицари от Ордена на тамплиерите – най-влиятелната в средновековна Европа организация. В картите таро 13-ата е картата на смъртта. В испаноговорещите страни пък вторник, 13-и, е лошият ден.

Счупеното огледало носи седем години нещастие. 

Съдейки по факта, че първите огледала, подобни на днешните са се появили в Рим, около 2 в. сл. Хр. това поверие вероятно тръгва от тогава. Преди да започнат да топят олово и да заливат с него стъкло, за да се получи нещо като сегашното огледало, хората пробвали и с други материали. Най-напред полирян до блясък обсидиан, а сетне полирани до блясък златни или сребърни пластини. След като в ситуацията се намесило стъклото, огледалата станали скъпи и чупливи. И ако в някоя знатна фамилия след потрошаването на домашното огледало са последвали нещастни събития, това е дало основание на целия град да повярва, че ще го сполети същата съдба. И така вече около 2000 години. Но пък като контра пункт на това твърдение съществува суеверието, че „счупеното носи щастие“. И ние предпочитаме да вярваме в това, защото всяка новобрачна двойка има в хронологията си счупени сватбени чаши на входа на ресторанта.

Ако се върнеш, няма да ти върви

Това го има само при нас, но по принцип не работи. Единственото последствие от връщането е, че ще закъснеете за срещата си, но пък защо да отивате, ако документите, които трябва да занесете са забравени в дома ви?

Когато ви подарят часовник или нож, трябва да дадете „откуп“

И в двата случая става дума за вещи, които са „опасни“. С ножът можете да нараните този, който ви го подарява и за да не се случва това, вие плащате. С чосовника нещата касаят времето, в което ще бъдат заедно дареният и подаряващият. Суеверието сочи, че ако не се плати дребна сума на дарителя, то двамата ще се скарат или времето, което ще прекарат заедно е лимитирано. И за да опровергаят това твърдение по времето на соца, почти всички пенсионирани служители в държавните предприятия получаваха като подарък, за спомен, именно часовник.

Ако лястовица се засели под стрехата ви, това вещае семейно щастие

Това е балканско поверие и не се нуждае от обяснение. Лястовиците са моногамни птици и в отглеждането на малките, участват наравно и двамата родители. Както и в създаването на семейното гнездо. Ако една от лястовиците е бяла, това вече е голям бонус.