Ключови за Пещера улици ще бъдат отремонтирани през тази календарна година обяви днес на пресконференция кметът на община Пещера – Йордан Младенов. Плановете му включват реконструкция и рехабилитация и на централната градска част. Общината ще очаква финансиране от програма „Региони в растеж“, собствени средства от бюджета, който за тази година е около 19 млн лв., а също така и отпуснатата вече от правителството сума в размер на 1.2 млн лв. Подмяна на водопровода, тротоарите и асфалтовото покритие предстои на ул. “Изгрев”, “Иван Вазов”, „Трети март“, “Стефан Караджа” и “Георги Кьосеиванов”. С отпуснатите от държавата средства ще бъде обновен и водопроводът за поливна вода. По една нова улица ще имат до края на годината и селата Капитан Димитриево и Радилово. В Пещера ще бъде ремонтирана и сградата на музея.

Няма да има увеличение на таксите и данъците, които се внасят в местния бюджет. Предвижда се увеличение на учителските заплати с около 18%. Няма да се продава общинско имущество, но ще се купува машина за миене на градските улици, тъй като това ще способства за по-чист въздух и град. Общината ще закупи и газанализатор, с който ще се прави редовно замерване на чистотата на въздуха в Пещера. В бюджета е заложено и създаването на четири беседки за отдих и развлечения, които ще бъдат позиционирани на места, предпочитани от пещерци за туризъм и сладка раздумка.

Ще има и проект за дренажно съоръжение за местния Гробищен парк. Нови контейнери и кошоме за смет ще бъдат закупени до края на годината. Уличното осветление също може да бъде подменено, ако общината успее да спечели проект от Норвежкия фонд, като средства ще има и за двете села в общината.

Йордан Младенов изпълни и предизборното си обещание за създаването на обещания от него Обществен съвет. Вчера се е състояла първата среща с експерти от различни професии, които ще бъдат доброволни съветници на общинското ръководство. На първата среща е обсъден бюджетът на общината за 2020 година.