Ефективна присъда иска прокуратурата за собственика на фирма „Екоинвест“ – Орлин Тасев, заради предизвиканата екокатастрофа в река Марица през почивните дни. Прокурор Васил Малинов обясни, че Тасев в момента е в ареста и ще бъде пуснат срещу гаранция от 20 000 лв., по време на разследването за изпуснатите води от предприятието, са били разпитани 25 души. Изпратени са проби в лабораторията на НКК към МВР, които ще дадат точен отговор на въпроса – какво е замърсяването и дали ще има още последици от него. Прокурор Малинов лично е посетил двора на предприятието в Пазарджик, където е видял огромно количество пластасови отпадъци, които тепърва ще се преработват, тъй като в момента „Екоинвест“ не работи.

Предприятието дава хляб на триста човека и не може да бъде затворено с лека ръка, заяви и шефът на РИОСВ – Костадин Гешев.

Той обясни, че до момента фирмата е понесла две санкции заради замърсяване на водите на река Марица, те са били налагани през миналата година. За сегашното състояние на нещата Гешев обясни, че ще бъдат наложени две глоби с общ размер от 100 000 лв.

Полицията е дайствала напълно адекватно и във времето на установяването на замърсяването, до изчистването на водите на реката е имало патрулиращи полицаи, които са възпрепятствали събирането на мъртвата риба, заяви комисар Ивайло Тишев, шеф на ОДМВР – Пазарджик. 16 пъти над нормата е било замърсяването на водите на реката, допълниха от РИОСВ.