Регионалната здравна инспекция в Пазарджик публикува препоръки за лица, пътуващи до Китай и пристигащи оттам, във връзка със създадената епидемична ситуация от остър респираторен синдром, свързан с нов коронавирус.

„На 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай информираха за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни – Wuhan’s South China Seafood City market и оплаквания от треска, суха кашлица и затруднено дишане. На 9 януари 2020 г. бе съобщено, че е установен причинителят на заболяването – нов щам Коронавирус, който е различен от всички познати досега. Коронавирусите причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до тежки заболявания, като Близкоизточен респираторен синдром и тежък остър респираторен синдром. Обявеният инкубационен период на заболяването е от 2 до 12 дни, средно 7 дни”, посочват здравните инспектори.

По данни на Световната здравна организация към 26.01.2020 г. в световен мащаб са регистрирани общо 2 014 потвърдени случая на заразени с новия коронавирус. Съобщени са 56 смъртни случая. В Китай, Хонконг, Тапе и Макао са регистрирани 1 985 случая. 29 случая са докладвани от други страни: Тайланд, Япония, Република Корея, Сингапур, Виетнам, Австралия, Малайзия, Непал, Франция и САЩ.

Поради създадената епидемична обстановка и с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи, Министерство на здравеопазването дава няколко препоръки на гражданите.

  • При пътуване до Китай избягвайте близък контакт с хора с клинични симптоми на респираторна инфекция (висока телесна температура, кашлица, кихане), както и места със струпване на много хора и масови прояви. Избягвайте консумация на сурова или недобре термично обработена храна от животински произход. Избягвайте близък контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности били в контакт с животни. Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
  • Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си. Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето й избягвайте да я докосвате, а след сваляне я изхвърлете веднага и измийте ръцете си. При възникнали симптоми на остра респираторна инфекция спазвайте т. нар. респираторен етикет – при кихане и кашляне закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си.
  • При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха, като свийте ръката в лакътната става, така че с предмишницата да се прокрият носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си. При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ и споделете с медицинския специалист информация за пътуването си.

Съветът към пристигащи от Китай, в случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване, пък е да се избягват контакти с други хора и да се потърси медицинска помощ от лекар- инфекционист, а при невъзможност от общопрактикуващ лекар. „Използвайте маска, покриваща носа и устата. Избягвайте използването на обществения транспорт. Задължително информирайте медицинските специалисти за подробности за пътуването – дати на отпътуване и завръщане, продължителност на престоя, места, на които са пребивавали, евентуални контакти с болни, посещения на пазари за животни или контакти с животни”, съветват здравните власти.

В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, е необходимо незабавно да информирате за това екипажа на самолета.