Другия четвъртък, на 27 февруари, концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ посреща аржентинския диригент Густаво Фонтана и пианистката от Полша – Ана Мерник. Двамата гост -изпълнители заедно с музикантите от пазарджишкото Симфонично – оперетно дружество ще изпълнят Шумановия Концерт за пиано и оркестър в ла минор и Симфония № 7 в ла мажор от Бетовен.

Началото на концерта е от 18:30 часа, а входът както обикновено – свободен. Маестро Густаво Фонтана като гост-диригент е работил с множество институции както в национален, така и в международен план, такива като Национална симфония на Аржентина, Филармония в Буенос Айрес, Симфоничен оркестър в Порто Алегре, Синфоника де Бразилия, Симфония Бело Хоризонте,  Салвадор Симфония де Бая, Филхармоничен оркестър в Монтевидео, Националната филхармония на Венецуела и много други.

Много активен като учител, той е заемал длъжността национален координатор на PSOIJ към Министерството на културата на Аржентина и активно си сътрудничи с институции и университети по целия свят. Като тромпетист е член на Нюйоркската симфония за младежи през 1996 г. Той също се присъединява към Израелска филхармония по време на турнето в Латинска Америка от 1993 г., под ръководството на Зубин Мехта. Той е част от филхармоничния оркестър в Буенос Айрес, Постоянния оркестър на Театър Колон и Националният симфоничен оркестър като асоцииран основен тромпет.

Другият гост – музикант  – полякинята Ана Мeрник  има  концерти на 5 континента в 35 страни. Тя участва в престижни концертни зали като Операта в Сидни, Национален театър Gran в Лима, Паласио де Белас Артес в Мексико Сити.  Първият й компактдиск, съдържащ сонати на Дж. Брамс и К. Франк, е издаден през 2014 г. Идеята за този запис се заражда от Patrycja Piekutowska, световноизвестна цигуларка, която покани Анна да се присъедини към нея в проекта.

Ана получава отличие от Академията за музика в Краков през 2013 г., след като завършва обучението си в класа по пиано на професор Анджей Пикул. Учила е и при професор Славомир Зубжицки. Ана участва в майсторски класове, ръководени от изтъкнати педагози, като проф. Пол Бадура-Шкода, проф. Анджей Ясински, проф. Дина Йофе. Като признание за своите художествени и научни постижения Ана Мерник е удостоена с множество награди и стипендии, включително тези, предоставени от Министерството на културата и националното наследство и от министъра на науката и висшето образование.