Тази събота в Пазарджик желаещите ще могат да дадат кръвна проба, а по принцип такива се дават в клиниката по имунология в Александровска болница всеки ден от 8,30 до 12,30ч. Даването на кръв е безплатно, в малко количество, само за да се включи човекът в регистъра на донорите, а ако някога се намери съвместимост с нуждаещ се, чак тогава е извличат и даряват самите стволови клетки. Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са 2500.
В Пазарджик, тази събота, ще се вземат кръвни проби в лаборатория Ромус, тя се намира на ул.Иван Рилски 4 ет. 2 раб.време 8.00 – 13.00ч. Лабораторията се намира срещу МБАЛ Хигия, входът е до книжарницата.

Първата стъпка е да станеш доброволен участник в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Българският регистър е член на BMDW (Bone Мarrow Donors Worldwide) – световния регистър за донори на костен мозък, който е създаден през 1989 и в който има вече регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни.


Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки (ПСК). 
Напоследък все повече се използва даряването на ПСК. При съвместимост с определен пациент, ще бъдете помолени да дарите стволови клетки от КМ или ПСК.

ЕДНО: Станете доброволни участници в регистъра. При включването Ви ще попълните необходимата документация и ще Ви бъде взета кръв за определянето на Вашата HLA формула.

ДВЕ: Ако Вашата HLA формула съвпада с тази на някой пациент, за който се търси съвместим донор, ще бъдете помолени да се явите на среща за да бъдат извършени допълнителни изследвания, както и да отговорите на специфични медицински въпроси. Ще бъдете подложени и на медицински преглед.

ТРИ: Даряване на ПСК. Няколко дни преди процедурата ще Ви бъде приложен медикамент т. нар. растежен фактор, който ще повиши броя на циркулиращите в периферната кръв стволови клетки. По време на приложението на растежните фактори са възможни леки мускулни или костни болки. Самата процедура се извършва без да е необходимо приемане в болнично заведение.

ПСК се събират в деня на даряването, чрез процедура наречена афереза. Чрез игла вкарана във вената, кръвта се отвежда в апарат за афереза, чрез който периферните стволови клетки се отделят от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора.

ЧЕТИРИ: Даряване на стволови клетки от КМ. Костен мозък се взема от тазовата кост. Процедурата се извършва под обща анестезия. Обемът зависи от теглото на донора. Твоят костен мозък е жива тъкан, която се възстановява много бързо. Освен класическите рискове на упойката дарителството на стволови клетки от КМ е безопасно.

ПЕТ: Възстановяване и проследяване. По време на прилагането на растежни фактори е възможно за кратко да почувстваш главоболие, мускулни или костни болки. Тези симптоми отзвучават след вземането на ПСК. Костният мозък и периферната кръв се възстановяват до нормални нива за 4 до 6 седмици. Ще бъдеш наблюдаван от лекар до пълното си възстановяване.